Élet-Stílus

Veszélyes a grillezés?

grill (grill, )
grill (grill, )

Érdemes odafigyelni a gyorsan romló ételekre és a sütés közben keletkező rákkeltő anyagokra is.

Ha nyár, akkor meleg, és a melegben minden étel könnyebben romlik. A kerti sütés-főzés esetén erre még jobban érdemes figyelni, ugyanis sokszor előfordul, hogy a nyers, pácolt húst a sütögetés közben a napon felejtjük, vagy éppen a hűtő nem elég meleg, mert állandóan nyitogatják, és így minden étel sokkal könnyebben megromlik.

A szabadtűzön való sütéskor kis mennyiségű rákkeltő anyagok is keletkeznek, amelyekkel szintén óvatosnak kell lennünk. De megfelelő előkészületekkel, biztonságosan grillezhetjük ételeinket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsait megfogadva a következőkre érdemes odafigyelnünk.

Előkészületek:
  • az első és legfontosabb dolog, hogy biztonságos helyről szerezzük be az alapanyagokat. Az ételek nemcsak az otthoni, de a bolti hűtőkben is könnyebben romlanak nyáron. Mindig kérdezzük meg mikor érkezett az áru, hogy tudjuk, mennyire friss.
  • a friss alapanyagokat részesítsünk előnyben a fagyasztottakkal szemben, legyen szó halról, húsról, zöldségről vagy gyümölcsről
  • a húsokat mindig pácoljuk be, majd fóliával lefedve, a hűtőben hagyjuk érlelődni. Igyekezzünk minden grillezésre kerülő alapanyagot egyforma vastagságúra szelni, így egyszerre fognak megpuhulni és elkészülni.
  • a grillezni kívánt ételeket közvetlenül a sütés előtt vegyük ki a hűtőben, és ne hagyjuk a napon véletlenül sem. A legyek és bogarak miatt pedig mindig zárjuk vissza a tárolóedény tetejét.

Ha szeretné tudni, mire kell figyelni sütés, főzés közben, kattintson ide.

Forrás:

Veszélyes a grillezés? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik