Élet-Stílus

Nyári ételtippek és ellenjavallatok [Apafej blog]

Lángos, fagyi, sült kolbász – a Balaton-part nyári ételei, de mennyire egészségesek? A Lukullin mellé adunk pár tippet.

Egy margitszigeti cserkészkolbászos rémálom (sütés helyett langyosra melegített, zsír-, füszer- és szójaelemekre szétbomló, érfalazóanyagnak kiváló húsipari termék) adta az apropót, hogy elgondolkodjam, mit is jó adni a gyerekeknek (meg persze magunknak) a nyáron étel- vagy csak rágcsaképpen. Aztán épp kapóra jött egy cikk is.

Mivel a nyáron a gyerekek étel tekintetében is a szülői házra vannak utalva, a szülők jól teszik, ha egy kicsit átgondolják élelmezési megfontolásaikat. 

1. A fagyi sajnos nem egészséges, hiába övezi totális egyetértés a vakáció=fagyi egyenletet, próbáljuk meg a minimumra szorítani a tölcséres édességet – mert azért a teljes megvonás kegyetlenség. 

2. Hot dog: tele van nátriummal, ami vízhajtó, ezért elősegíti a gyerekek kiszáradását, ráadásul a sok telített zsírsav kis bendőbe tömése sem épp egészséges. Vigyázzunk vele. Együnk inkább sült csirkemellcsíkokat, teljes kiőrlésű búzából készült péksüteménnyel, könnyebb, rostgazdagabb, és finom! Ráadásul egy kutatás összefüggést mutatott ki: ha egy gyerek 12-nél több hot dogot eszik egy évben (többet, mint havi egy), megnő a gyermekkori leukémia kokázata. Ki gondolta volna. 

3. Az üdítők és energiadús sportitalok helyett vizet igyunk, az előbbiek cukorral vannak tele. Ha a víz túl vízízű, lehet belőle limonádét csinálni (akár kicsi barna cukorral, édesítőszerrel), mentalevéllel; uborkával-mentával pedig a víz remek szomjoltó „ásványvízzé” válik (ezt ki kell próbálni!).

4. Jégkása vagy jégrúd helyett próbáljuk ki a fagyasztott gyümölcsöket: a görögdinnye magas víztartalma miatt jéggé fagy a fagyasztóban, utána úgy lehet szopogatni, mint a jégkrémet. 

5. Chips, burgonyaszirom: nátriumtartalma miatt növeli a kiszáradás veszélyét, az általa okozott szomjúság pedig mágnesként vonzza a cukros üdítők fogyasztását. Tipp: sült, grillezett kukorica, némi reszelt sajttal a tetején. Természetes és rostdús, valamint kálciumot is tartalmaz. 

6. Száraz sütik, csokis kekszek: felejtsük el őket, zsír- és cukorbombák, és igen könnyű belőlük rengeteget megenni. Ehelyett egyszerűen tegyünk egy nagy tálba gyümölcsöket: (meghámozott, felvágott) barackot, dinnyét, almát, málnát, szőlőt, és tegyük a fridzsiderbe. Ennél jobb nyári édesség nem is kell, a sok gyümölcs csak kiemeli az ízeket, nem kell hozzá se cukor, se tejszínhab, se rum, semmi – én erre esküszöm. 

Hát önök?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik