Élet-Stílus

A betonon is lehetünk tengeribetegek

vezet (visszapillantó)
vezet (visszapillantó)

Az utazási rosszullétek, a szédülés és a hányinger nemcsak a vízen, hanem az autóban is utolérhetnek.

Valóban lehetséges, hogy betonúton, autóban érzünk tengeribetegséget, hányingert? Lényegében igen. A tengeribetegség csupán egy helyszínhez kötött megnevezése annak az utazási betegségnek, ami az egyensúlyszerv ingerlése nyomán kialakuló kellemetlen, sőt kóros állapotot hoz létre. Orvosi nyelven: kinetózis. A kifejezés a görög “kinein”, mozgás szóból vezethető le. A kinetózisok közé sorolható a tengeribetegség, a légi betegség is.

Nem csak tengeren okozhatja a hullámok játéka. Minden olyan a hétköznapjainkban ritka, imbolygó, hullámzó, rázó, szokatlanul gyorsuló vagy lassuló mozgás, ezek kombinációja és váltakozása kiválthatja, ami belső fülünkben lévő egyensúlyszervünk, a labirintus “izgalmát” okozza: a kanyargós szerpentinen való vagy szokatlan rugózású járműben való utazás, repülés, különböző vidámparkból ismert járgányok, sőt újabban az űrutazásról sem szoktak megfeledkezni a kinetózis tárgyalásakor.

Rövid ideig tartó behatás esetén nem kell aggódni, de ha huzamosabb ideig vagyunk kitéve a szokatlan mozgásnak, bizony az edzettebbeken is kifog az “élmény”.

Hol rosszabb, hol jobb

Aki már tapasztalt hasonlót, tudja, hogy a hajó gyomrában egyre inkább rosszul lesz, a fedélzeten mintha enyhülést hozna a nézelődés. Az autóban pedig nem jó módszer az olvasás arra, hogy eltereljük a figyelmünket a rossz közérzetről. Ez azért van, mert a rosszullét kiváltásában alapvető szerepe van annak, hogy a látott kép alapján a szem, az izmainkban lévő, testhelyzetet érzékelő receptorok és a helyzet- és egyensúly-érzékelő (vesztibuláris rendszer) szerv eltérő jelentést ad az agyunknak.

Tehát a vizuális és a vesztibuláris információ eltérése mintegy megzavarja az irányító központot. Autóban olvasáskor vagy a hajókabinban szemünk stabil képet lát maga körül, testünk és egyensúlyszervünk azonban mozgást érzékel, ahogy izmaink is mozdulatlanok. Általában legalább két eltérő jelentésű inger egyidejű jelenlétéről van tehát szó. Az eredmény szédülés, verejtékezés, émelygés, hányás vagy legalábbis hányinger.

Ez utóbbi a leggyakoribb tünet, mert a labirintusból érkező jeleket feldolgozó központ szomszédságában van a hányásért felelős központi idegrendszeri központ, ami szintén kap ingereket. Tovább tünetek lehetnek a kimerültség, fáradtság, érdektelenség, ásítozás, szívdobogás, légzési problémák, fejfájás, a pánikreakciókhoz hasonló jelenségek, sápadtság, ájulás, esetleg sokkos állapot.

Ha szeretné tudni, mi erre a megoldás, kattintson ide.

Forrás:

A betonon is tengeribetegek lehetünk (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik