A Harvard Egyetem által finanszírozott tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy a mediterrán ételeket, és azon belül is az avokádót és az olivabogyót fogyasztó nők több mint háromszor nagyobb eséllyel esnek teherbe, mint társaik. A kísérlet során gyermekáldásra várók nők heteken át, naponta egyszer avokádósalátát fogyasztottak, olivaolajjal és olivabogyóval.
Többségük három hónapon belül teherbe esett. A kutatást végző orvosok vezetője, Jorge Chavarro professzor elmondta, ez minden bizonnyal a táplálékban található telítetlen zsírsavaknak is köszönhető. A kísérletben részt vettek olyan nők is, akik kizárólag telített zsírsavakat tartalmazó ételeket fogyasztottak, és közülük csak néhányan termékenyültek meg.
A professzor hozzátette, további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy megtudják, pontosan milyen biológiai mechanizmusok állnak az eredmények hátterében.