Élet-Stílus

Új remény a gyermekre vágyóknak

Nincs annál nagyobb szomorúság, mint amikor valaki gyermeket szeretne, és nem adatik meg neki. Ám egy kutatás ígéretes eredményeket hozott...

Új reményt adhat a tradicionális kínai orvoslás azoknak a nőknek, akiknek problémájuk van a megfoganással. Ha a gyógynövények használatát és az akupunktúrát ötvözik a méhen belüli mesterséges megtermékenyítéssel, jelentősen emelkedik a sikeres megfoganások és gyermekszületések száma ahhoz képest, mint amikor csak önmagában alkalmazzák az inszeminációt.

A Tel Aviv-i Egyetem és a Tel Avivi Egészségügyi Központ termékenységet kutató szakemberei vizsgálták meg a kétféle módszer sikerességét. Két csoportot figyeltek meg a kutatás során: az egyikbe 29 fő, 30 és 45 év közötti nő került, akiket a mesterséges megtermékenyítés mellett a hagyományos kínai orvoslás módszereivel is kezeltek. A másik, kontrollcsoport – 94 fő, 28 és 46 év közötti hölgy – tagjai csupán inszemináción estek át. Azok akik a kínai gyógymódot is igénybe vették, hetente akupunktúrás kezelést kaptak, valamint kínai gyógynövényből készült szereket kaptak, az egyéni szükségleteknek megfelelően.

Méhen belüli mesterséges megtermékenyítés
Az inszemináció során speciálisan feldolgozott ondómintát helyezünk fel a méh üregébe a tüszőrepedés idején. A kezelést általában ovuláció-indukció egészíti ki. A spermaminta feldolgozása során a spermiumok elválasztásra kerülnek az ondófolyadék más anyagaitól és speciális tápfolyadékba kerülnek, miközben a jól mozgó, aktív, megtermékenyítésre alkalmas spermiumokból egyfajta „koncentrátum” készül. Ez a dúsított minta kerül a méh üregébe, ahonnan a természetes folyamatoknak megfelelően a spermiumok továbbvándorolnak a petesejt felé.
Forrás: Dévai Intézet

A végeredmény egészen elképesztő volt: a 29 nőből 65,5% (19) megfogant és 41.1% (12) egészséges kisbabát hozott a világra. A kontrollcsoportnál 34,4% termékenyült meg, és 26,9% szült egészséges gyermeket. Maguk a kutatók is meglepődtek az eredményen, ami ekkora különbséget mutatott, különösen a résztvevők életkora miatt: „Az átlagéletkor 39.4 év volt a vizsgált csoportban, míg a kontrollcsoport életkora 37,1 esztendő volt. Általában minél idősebb egy nő, annál kisebb a teherbeesések és a szülések aránya” – összegezte a tanulmány két szerzője, dr. Shahar Lev-Ari és Keren Sela.

Úgy gondolják, hogy a látványos siker azon is múlhatott, hogy a hagyományos kínai gyógyászat az egyensúly elérésére törekszik (azaz a jin és jang egyensúlyára), és a természetes energiaáramlásra helyezik a hangsúlyt. Az akupunktúrának és a gyógynövényeknek pozitív hatása lehet a peteérésre és a menstruációs ciklusra, javíthatják a méh vérellátását, elősegíthetik a nyugalmat, és ezzel megnövelik a teherbeesés esélyét.

Minden 5. pár hiába vár babára
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint Magyarországon mintegy 150 ezer meddő házaspár, illetve pár él, ami nagyjából megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 10-15 százalékra becsült előfordulási gyakoriságának.
A Semmelweis Egyetem ETK Nőgyógyászati Klinikáján a KSH és a WHO számainál is többre becsülik a meddőségben érintettek számát. Felmérésük szerint inkább a 18 százalék a reális, ami riasztóan magas szám, vagyis 100 párból 18-nál nem fogan gyermek rendszeres nemi élet mellett egy éven belül. Ez azt jelenti, hogy minden 5. pár hiába vágyakozik gyermekáldás után.

Forrás: Hazipatika.com

A meddőségi problémák nagyjából egyformán érintheti a nőt vagy a férfit, de akár mindkettőjüket is. A férfiaknál a leggyakrabban (90%-nál) a spermaszám nem megfelelő mennyiségű, míg nőknél a legáltalánosabb probléma a petesejt érés elmaradása, ami mögött leggyakrabban policisztás petefészek szindróma húzódik meg. Ezen kívül endometriózis, harminc felett pedig a kismedencei gyulladások, mióma és ovulációs zavarok akadályozhatják a megtermékenyülést.

A tanulmány a Journal of Integrative Medicine című szaklapban jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik