Élet-Stílus

Tetoválásban is hódít a kalocsai

A régi magyar motívumok egyre többször visszaköszönnek, ruhákon, cipőkön, és most a bőrünkön is.

Újra hódít a kalocsai, a matyó és a kalotaszegi hímzés. A gyönyörű minták a legkülönbözőbb helyeken tűnnek fel, legyen az blúz, menyasszonyi ruha, farmer, vagy vászoncipő, fürdőruha, vagy szoknya. De az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend a kalocsai motívumokat visszaidéző tetoválás is.

Az igények sokfélék. Van aki kicsit szeretne, van aki az egész hátát „kihímezteti”. Aki ez utóbbit választja, készüljön fel rá, hogy több felvonásos műveletről lesz szó, melynek az ára is borsos lehet.

De nem csak hazánkban,  világszerte is felfigyeltek a gyönyörű motívumokra, melyeket számos sztár szívesen visel a ruháján is. És nem csak a hölgyek. A férfiak körében is egyre népszerűbb a kalocsai hímzés, bár ők inkább a diszkrétebb formáját választják.


Nicole Kidman és Emma Watson is imádja a kalocsai mintát

A kalocsai nők a 19. század végétől készítettek hímzéseket, eleinte csak fehér színben. A gyönyörű terítőket, párnahuzatokat, keszkenőket a városi gazdagok előszeretettel vásárolták. Kezdetben úgynevezett kalocsai ütőfával nyomták elő a motívumok körvonalait a vászonra, később a hímző asszonyok, leányok maguk rajzolják elő a mintákat az alapanyagon.

Az 1890-es évek után egyre gyakrabban előfordult a mára ismert lapos öltés. 1912-ben nyílt meg a nagyatádi fonalgyár, ahonnan már színtartó fonalat tudtak beszerezni. A varrógép elterjedésével pedig kialakult a kalocsai gépi hímzés, amely “riseliős” néven terjedt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik