Élet-Stílus

Ősztől kapható az otthoni HIV-teszt

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA, kedden engedélyezte a vény nélkül megvásárolható otthoni OraQuick In-Home nevű HIV-teszt forgalmazását.

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság és a gyártócég képviselői egyaránt fontos előrelépésnek tartják, hogy októbertől elérhető lesz az otthon elvégezhető HIV-teszt. Szakemberek szerint a HIV-fertőzés terjedésének megfékezésére az egyik leghatékonyabb módszer a tesztelés. Amerikai kormányzati becslések szerint az 1,2 millió amerikai HIV-fertőzött közül körülbelül 240 ezren nem tudják, hogy vírushordozók.

Az OraQuick In-Home elnevezésű otthoni gyorsteszt mind az 1-es, mind a 2-es típusú HIV antitesteket képes azonosítani. Gyártója szerint a nyálteszt érzékenysége 92 százalékosan pozitív, ami azt jelenti, hogy körülbelül tizenkét esetből egyszer negatív eredményt mutathat HIV-fertőzöttnél is. A klinikai vizsgálatok során átlagosan ötezer elvégzett teszt közül egynél fordult elő, hogy nem fertőzött embernél pozitív eredményt mutatott.

A gyártó cég 2004 óta forgalmaz HIV-teszteket, de eddig csak orvosok használhatták azokat. Ez lesz az első eset, hogy vényre is kiváltható lesz. A hírek szerint, a kórházban használatos tesztek tizenhét dolláros árával szemben, nagyjából hatvan dollárért lehet majd hozzájutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik