Élet-Stílus

Már a krumpli sem a régi

Egy, az interneten keringő táblázat nem kevesebbet állít, mint hogy a civilizációs ártalmak miatt az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent a friss zöldségek tápanyagtartalma. A HáziPatika utána járt.

A Házipatika postájában is landolt egy, régóta az internetes közösségi portálokon kerengő levél, amely egy tudományosnak látszó táblázatot tartalmaz zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalmának összehasonlításával. Ebben egy 1985-ben és egy 1996-ban végzett méréssorozatra hivatkozva azt állítják, hogy a vizsgált zöldségfélék ásványi anyag- és vitamintartalma a közben eltelt évtized alatt jelentősen csökkent.

Például a brokkoli kalciumtartalma 100 grammban 103-ról 33- milligrammra, a burgonyáé 14-ről 4 mg-ra, változott, ami közel hetven százaléknyi változást jelent, az alma C-vitamintartalma pedig 5-ről 1 mg-ra, ami 80 százalékos csökkenésként van kiemelve. A táblázat alatt lakonikus rövidségű magyarázat sorolja a feltételezett okokat: kilúgozott földek, levegőszennyezés, túl gyors növekedés, hosszú tárolás. Tekintélyes forrásra hivatkozik: a Geigy Gyógyszerkonszernt és a Karlsruhei Élelmiszerlabort jelöli meg.

Hogy mi derült ki a vizsgálatokból és mit mond a szakember? Kiderül a Házipatika cikkéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik