Élet-Stílus

A gyógyszerek sem bírják a kánikulát

pirulák (gyógyszer, orvosság)
pirulák (gyógyszer, orvosság)

A nagy melegben az orvosságok tárolására is kiemelt figyelmet kell fordítani - közölte az ÁNTSZ hétfőn.

Azokat a készítményeket, amelyek hűtést nem igényelnek, szobahőmérsékleten, a betegtájékoztató szerint kell tárolni. Vannak viszont olyan készítmények is, amelyek hűvös helyen, 5-15 Celsius-fokon, vagy hűtőszekrényben, 2-8 fokon történő tárolást igényelnek. Bizonyos orvosságokat pedig fénytől védve szükséges tárolni, mert csak így őrzik meg minőségüket és hatásukat.

Egyes gyógyszerek szedése közben fényérzékenyek lehetnek a betegek. Ilyen esetben célszerű elkerülni a napfényt és védőruházatot hordani.

Azoknak pedig, akik külföldi utazást terveznek, az ÁNTSZ azt ajánlja, érdeklődjenek a kezelőorvosuknál arról, hogy folyamatosan szedett gyógyszereiket milyen feltételek mellett vihetik az adott országba.

A nagy melegben a 65 év felettiek, a kisgyermekek, illetve a krónikus, köztük a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedő emberek, valamint az elhízottak fokozottan veszélyeztetettek.

A szakemberk arra kérnek mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon és vegye igénybe a hűtött helyiségeket.

A meteorológiai előrejelzés szerint a hét végéig folytatódik a kánikula.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik