Olyan étrend nem létezik, amellyel teljes mértékben ellensúlyozhatók a dohányzás káros hatásai, de fontos gondoskodni a megfelelő tápanyagbevitelről. Számos olyan szempont létezik, amelyről érdemes tudni. Mit egyen egy dohányzó ember?
Több antioxidáns szükséges
Mivel a cigarettafüst megnöveli a szabadgyökök számát a szervezetben (nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, melyek az öregedési folyamatokat gyorsítják, illetve a betegségek kialakulásának rizikóját fokozzák), több antioxidánsra van szükség. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a szabadgyökök kártékony tevékenységét, ezért folyamatos bevitelükre nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk.
Praktikus tanácsok a napi antioxidáns- és vitaminbevitelre
Minden nap fogyasszunk el nyersen, vagy enyhén párolva 4-5 adag élénk színű, mélyzöld, piros, narancsszínű és sárga zöldséget, gyümölcsöt. Már a reggelihez elfogyaszthatunk néhány érett paradicsomot, zöldpaprikát, retket, és természetesen egy-két szem gyümölcsöt. Ha otthoni, pihenős napot tervezünk, akkor ehetünk újhagymát vagy lilahagymát is.
Ha szeretné tudni, miből jó, ha naponta eszik, kattintson ide.
Forrás:
Mit egyenes egy dohányos ember? (Házipatika)