Élet-Stílus

Az öngyilkosság a vezető halálok a fiatal lányoknál

Világszerte jelentősen alábecsülik az öngyilkosságot elkövető emberek számát kutatók szerint.

A fiatal lányoknál az öngyilkosság a halálozás leggyakoribb okává lépett elő, a fiatal fiúknál pedig a harmadik helyen áll a közlekedési balesetek és az erőszakos cselekmények után – derült ki a The Lancet című tudományos folyóiratból, amely több tanulmányt is közölt az öngyilkosságokról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos becslései szerint évente mintegy félmillió ember dobja el életét a világon. Vannak ugyan országok – többek közt Ausztria és Németország – ahol az 1970-es évek óta jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma, szakemberek szerint világviszonylatban mégis erős növekedés mutatkozik. A University College London kutatócsoportja Alexandra Pitman vezetésével például azt találta, hogy néhány országban, így Brazíliában, Szingapúrban, Litvániában vagy épp Írországban elsősorban a fiatalkorú fiúk körében nőtt az öngyilkosságok száma.

Az Oxfordi Egyetem Keith Hawton és Kate Saunders irányítása alatt dolgozó kutatói egy másik tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a hivatalos becslések jóval alatta maradnak az öngyilkosságok valós számának – mindenekelőtt a fiatalok körében. A világnak azon szegleteiben, ahol az öngyilkosságot bűnnek tartják, sokszor eltitkolják, ha valaki önkezével vet véget életének, a család így akarja megóvni becsületét.

A kutatók arról is írtak, hogy a fiatalok tizede már szándékosan kárt tett magában, ennek okait azonban még nem tárta fel részletes vizsgálat.

Az öngyilkosság elleni harc nehézkes, a Hongkongi Egyetemen dolgozó Paul Yip ezért az “eszközökhöz” való hozzáférés nehezítését javasolta. “A legtöbben úgy gondolják, ha valaki öngyilkosságot akar elkövetni, az módot talál rá” – mondta a kutató, hozzáfűzve, hogy a vizsgálatok ugyanakkor azt mutatták: jelentősen csökkenhetne az öngyilkosságok száma, ha az emberek nem férnének hozzá például a mérgekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik