Élet-Stílus

A kóla színe is rákkeltő?

cola (cola, )
cola (cola, )

A Coca-Cola cáfolja, hogy a színezőanyagnak bármilyen káros hatása lenne az emberi egészségre.

Ahogy arról korábban írtunk, amerikai civilszervezetek elérték, hogy az ottani üdítőkben receptet változtasson az italgyártó. Az egészségvédők ugyanis össztűz alá vették az ital 4-metil-imidazol nevű hatóanyagát, ami a kóla jellegzetes színét adja, mert szerintük az súlyosan rákkeltő.

A kaliforniai hatóság, miután helyben hagyta az összetevő rákkeltő hatására vonatkozó kutatások eredményét, kötelezte az italgyártót, hogy – ha nem változtatja meg az ital receptúráját – lássa el a kólákat a rákkeltő hatásra figyelmeztető címkékkel. Mivel ez értelemszerűen visszavetette volna az eladásokat, az italgyártó a receptúra megváltoztatása mellett döntött.

Nagy-Britanniában azonban továbbra is minden további nélkül használhatja a Coca-Cola – amely egyébként ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy az összetevőnek semmilyen káros hatása sincs az emberi egészségre – az eredeti receptet, így a 4-metil-imidazol (4-MI) nevű anyagot is. A brit egészségvédők épp ezért most azt szeretnék elérni, hogy hasonlóan az Egyesült Államokhoz, az italgyártó cég náluk is változtasson a receptúrán, vagy – szintén amerikai mintára – lássa el a 30mcg-nél magasabb 4-MI-t tartalmazó termékeket a rákkeltő hatásra figyelmeztető címkével.

Erre egyébként már csak azért is szükség lenne, mert a Coca-Cola évi 1,1 milliárdos eladásával az egyik legnépszerűbb márka a szigetországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik