Élet-Stílus

Cukkini, az egészséges finomság

cukkini (cukkini, )
cukkini (cukkini, )

A cukkini amellett, hogy az egyik legkedveltebb nyári zöldség, a gyerekek nagy kedvence is, mert semleges az íze.

A cukkini a tökfélék családjába tartozik. Könnyen elérhető és nem drága, saját konyhakertben is egyszerűen termeszthető. Szezonjában, a piacokon júniustól októberig megtalálható.

Alacsony kalória, magas ásványi anyag

Alacsony kalóriatartalma miatt nagyszerűen alkalmazható különböző diétákban, és segíti a nyári, könnyű táplálkozást is. Hashajtó hatása révén kiváló székrekedés ellen, vízhajtó tulajdonságának köszönhetően pedig segíti a feleslegesen felgyülemlett víz kiürítését a szervezetből. Magas ásványianyag-, valamint C- és B9-vitamin-tartalommal rendelkezik.

Vásárlás és tárolás

Vásároláskor érdemes a kisebb cukkinit választani, hisz akkor biztosan zsenge, így íze is a legfinomabb, és rostjai is ekkor emészthetők a legkönnyebben. Igyekezzünk mindig ép külsejű cukkinit vásárolni, mert már egy pici karcolástól is könnyen elkezd romlani. Fagyasztásra nem alkalmas, mert kiolvadva vizessé válik, ezért együk inkább frissen, nyáron. Hűtőben tárolva egy hétig is eláll.

Változatos felhasználás

A cukkini felhasználása rendkívül sokrétű. Készülhet belőle leves, zöldségkrém, pástétom, saláta, sült zöldséges egytál, zöldségköret, de grillezve vagy töltve is nagyon finom. A fűszerek közül remekül illik hozzá a hagyma, a fokhagyma, a kakukkfű, a bazsalikom, az oregánó, de a kapor és a petrezselyem is. Az egyik legkedveltebb elkészítési módja a rántott cukkini, ami nem éppen a legegészségesebb formája, érdemes inkább más alternatívákat kipróbálni helyette. Ha sütjük, ne bő zsírban tegyük, nagy mennyiséget felszív belőle. Inkább kenjünk meg kevés olajjal, és süssük-grillezzük így, igazán ropogós lesz tőle.

Itt kínált receptjeinkkel könnyű, egészséges és ízletes ételeket kínálhatnak családjuk elé. Készítsék el minél gyakrabban, és mindig más formában!

Ha szeretné tudni, hogy készül a cukkinitócsni zöldfűszeres mártogatóssal, kattintson ide.

Forrás:

Cukkini, az egészséges finomság (Házipatika)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik