Élet-Stílus

Halállal végződhet a vakáció

Magyarországon évente több gyermek hal meg balesetben, mint az összes többi halálok következtében együttvéve. Pedig a tragédiák csaknem fele megelőzhető lenne.

Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életritmusa megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén. Ennek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, valamint a gyermekbalesetek száma is megemelkedik ebben az időszakban. A sokszor tragédiával végződő esetek többsége azonban kis elővigyázatossággal megelőzhető – hívta fel a figyelmet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet.

Szükség lehet védőoltásokra

Külföldi utazásnál mindenképpen tájékozódni kell az adott célország járványügyi helyzetéről, a szükséges védőoltásokról – hívta fel a figyelmet Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője.

A főorvos közölte: Magyarországon szinte teljesen ismeretlenek vagy nagyon ritkák az afrikai és ázsiai régiókban mindennapos, akár halállal is végződő betegségek, mint a hastífusz, a kolera, a malária, a dengue-láz, vagy a leggyakoribbnak számító fertőző májgyulladás. Ócsai Lajos ezért azt ajánlja, hogy külföldi utazás előtt mindenki keresse fel orvosát, illetve az oltópontokat, ahol beszerezhetik az adott országba utazáshoz szükséges gyógyszereket, védőoltásokat. Ha valaki külföldről hazatérve betegszik meg, mindenképpen forduljon orvoshoz, mert lehet, hogy egy egyszerű náthának vélt betegség sokkal komolyabb fertőzést takar – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: Magyarországon a nyári szünidő idején elsősorban a bakteriális hasmenéses betegségek okoznak gondot. Ezek az esetek nagy részben az ételek nem megfelelő elkészítéséből, illetve tárolásából adódnak. A járványügyi főorvos ezért azt ajánlja, hogy mindig, de a nagy melegben különösen oda kell figyelni egyes kényes, például tojással készülő, továbbá olyan ételek elkészítésére és tárolására, amelyeket nem lehet kellően hőkezelni. Ezeket frissen fogyasszuk vagy azonnal hűtsük!

Támadnak a kullancsok

A nyári szünidő veszélyforrása a kullancs is – mondta a főorvos, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadban tartózkodás után mindenki többször vizsgálja át testét, a védőoltás ugyanis csupán a vírusos agyhártyagyulladás ellen nyújt védelmet, a Lyme-kór ellen nem.

Ha kirándulni, erdei túrára indulunk, fontos a zárt ruházat, ami a kullancscsípés elleni védekezés egyik legegyszerűbb módja. Hazaérve, de akár napközben is tartsunk kullancsvizitet, és vizsgáljuk át a bőrünket. Ez – az úgynevezett Lyme-kór miatt – még azoknál is fontos, akik a kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás ellen védőoltást kaptak – hangsúlyozta Ócsai.

Halálos vakáció

A nyári szünidőben nemcsak egyes fertőzések, de a gyermekbalesetek is megszaporodnak. Ennek oka – Páll Gabriella gyermekgyógyász szerint –, hogy a család gyakran nem biztosít olyan felügyeletet, ami az adott életkorban szükséges volna. Nyáron a gyermekek és a fiatalok többször végeznek olyan tevékenységet (sport, játék, kirándulás, táborozás, nyári munka), amiben nincs még elég tapasztalatuk, gyakorlatuk. Utazáskor a környezet is ismeretlen számukra, ezért a nyaralóhelyeken, főleg a megérkezést követő napokban, gyakoribbak a balesetek.

Az epidemiológus – a legutolsó statisztikai adatokra hivatkozva – elmondta: 2010-ben 117 14 év alatti gyermek vesztette életét Magyarországon. A halálozási arányszám hazánkban (100 ezer lakosra lebontva) 5,52, ami ugyan jóval kevesebb, mint az EU-s átlag (7,46), a szakember szerint így is bőven van még min javítani.

Hogyan előzzük meg a gyermekbaleseteket?

Néhány fontos tennivaló a szülőknek:

– Vízparton, fürdőhelyen, otthoni kerti medence vagy tó környékén az úszni nem tudó gyermeket percekre sem szabad egyedül hagyni.
– Vegyszereket, permetezőszereket, gyógyszereket, lőszereket, tűzgyújtásra alkalmas eszközöket a gyermekek elől gondosan el kell zárni.
– Gépjárművekben a biztonsági gyermekülést, a rövid utakon is használni kell.
– Kerékpározáskor, lovagláskor védősisakot kell viselni.
– Nyílt tűz (bográcsozás, szalonnasütés, grillezés) környékén a gyermeknek folyamatos felnőttfelügyeletre van szüksége.
– A felnőttek a személyes példamutatásukkal hatnak legerősebben a gyermekek viselkedésére.

Egy friss európai felmérés szerint az utóbbi öt évben Magyarországon javult a gyermekbiztonság, de az EU-ban még mindig csak középszinten állunk. Magyarországon évente több gyermek hal meg balesetben, mint az összes többi halálok következtében együttvéve.

A „halállistát” a közlekedési balesetek és a fulladások vezetik, ezeket követik a strangulációk (megfojtás, felakasztás) és az égések, végül pedig a mérgezések és az esések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik