Élet-Stílus

Próbálta már az eperchutney-t?

Édes, savanyú, pikáns - igazi ínyenc mártás

A chutney (édes-savanyú-pikáns mártás) már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Ha a jól bevált eperlekvár és eperdzsem mellett idén valami újdonságra is vágynának, próbálják ki receptünket, nem fognak csalódni benne!

A chutney Indiából indult, de ma már a világon szinte mindenhol ismerik és fogyasztják. Népszerűsége igencsak nagy, és sokféle változata ismert. Eredetileg mangóból – a mangó chutney a legismertebb – és trópusi gyümölcsökből készítették.

Alapvető hozzávalói a friss zöldség és gyümölcs, aszalt gyümölcsök, hagyma, különböző fűszerek, például szegfűszeg, fahéj, ánizs, szerecsendió, kardamon, stb., cukor, illetve ecet. Utóbbi kettővel tartósítják, így akár fél évig is eláll. Az elkészítése rendkívül egyszerű: a hozzávalókat egy jó nagy lábosba tesszük, és sűrűre főzzük. Végül, mint a lekvárokat üvegekbe adagoljuk.

A felhasználása is igen sokoldalú: tálalhatjuk sajtok, húsok, halak, sült zöldségek, saláták mellé, de pirítós tetejére téve is fenséges. Aki egyszer megkóstolja, nem tud többé ellenállni neki.

Ha szeretné tudni, hogy kell elkészíteni, kattintson ide.

Forrás:

Próbálta már az eperchutney-t? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik