Élet-Stílus

11 tanács, hogyan étkezzünk nyáron

meggy (meggy, gyümölcs)
meggy (meggy, gyümölcs)

Az egészséges táplálkozás, mely kiemelkedő szerepet tölt be egészségünk hosszú távú megőrzésében, az év minden napján fontos. Lássuk, mit tehetünk ennek érdekében nyáron!

A nyári időszakban rengeteg friss zöldség és gyümölcs érhető el, melyek nagyban hozzájárulnak szervezetünk folyadékigényének kielégítéséhez, és felüdülést nyújtanak a nagy melegben.

Napi ötször zöldség és gyümölcs

Nyáron nem nehéz betartani, hogy naponta ötször együnk friss gyümölcsöt és zöldséget. Reggelire tegyünk a szendvics mellé paradicsomot, paprikát, uborkát, tízóraira és uzsonnára együnk friss gyümölcsöt, ebédre és vacsorára pedig friss salátákat, vagy grillezett zöldségeket.

Vitaminok télire

 

A naponta ötször elfogyasztott zöldség és gyümölcs, nemcsak szervezetünk hidratálásában segít, hanem sok-sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, melyekkel érdemes feltölteni szervezetünket a hosszú, hideg téli napokra is.

Hidegen sajtolt olajok

Ne féljünk olajakat használni a salátákhoz, zöldségekhez, hiszen segítenek a zsírban oldódó vitaminok beépülésében szervezetünkbe. Csakis jó minőségű, hidegen sajtolt olajokat használjunk, ízletes a tökmagolaj, a dióolaj, a kukorica- vagy a szőlőmagolaj is. Az olívaolajok közül az extra szűz olívaolajat válasszuk.

Egyszerű salátaöntet

Az egyik legegyszerűbb salátaöntet elkészítéséhez 3-4 evőkanál extra szűz olívaolajra, 2 evőkanál balzsamecetre, 1-2 evőkanál frissen facsart citromlére, valamint sóra, borsra van szükségünk. Az alapanyagokat alaposan összekeverjük, és ráöntjük a salátára, ami rögtön fogyasztható is. Ez az adag 2-3 fős salátához elegendő. A készen kapható salátadresszingek helyett válasszuk inkább ezt!

Tegyük félre a cukrot

Mivel bőven áll rendelkezésünkre friss gyümölcs, melyek természetes gyümölcscukorban gazdagok, édességigényünket elégítsük ki velük. Sütemények, desszertek készítésekor is a gyümölcsös változatokat válasszuk. Használjunk érett gyümölcsöket, amik finom édesek, így különösebb édesítésre már nem is lesz szükségünk.

Zöldfűszerek ízesítésre

Ízesítésre használjunk zöldfűszereket, melyek üdévé varázsolják az ételt, és felfrissítik szervezetünket is. Kiválóan használható salátákhoz a menta vagy a citromfű, húsokhoz a kakukkfű, rozmaring, lestyán, oregánó, halakhoz a kapor, petrezselyem, bazsalikom.

Ha szeretné tudni, még hogyan vigyázhat az egészségére, kattintson ide.

Forrás:

11 tanács, hogyan étkezzünk nyáron egészségesen (Házipatika)

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik