Élet-Stílus

Megvan az elhízás ellenszere?

sztévia (sztévia, édesfű)
sztévia (sztévia, édesfű)

Növények, amik pont azt tudják, mint a cukor, de nem hizlalnak.

Ha a sztévia vagy más néven édesfű és a “szerzetesek körtéje” világszerte ismertté válik, forradalmasíthatják az étel- és üdítőital készítését. Ezeknek a növényeknek ugyanis közös tulajdonságuk, hogy pontosan olyan jó édesítők – sőt talán jobbak is – mint a hagyományos cukor, viszont egyáltalán nem tartalmaznak kalóriát.

Ellentétben a mesterségesen előállított édesítőszerekkel, amik főleg annak köszönhetik rossz hírnevüket, hogy van utóízük, az ezekből a növényekből készült édesítőknek nincs. Nem csoda, hogy a sztéviát, ami egyébként a napraforgók családjába tartozik és 200-szor édesebb a hagyományos cukornál Franciaországban már 2009 óta rendszeresen használják.

Hamarosan így lesz ez a „szerzetesek körtéjével”: a Kína délnyugati részén található hegyekben őshonos növény, ami úgy fest, mint egy kis zöld dinnye és egyébként 300-szor édesebb a cukornál, tavaly kapta meg az Európai Közösség engedélyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik