Élet-Stílus

Állati eredetű zsiradékok: sütés helyett szendvicsekhez?

Az első gondolatunk a kenhető, állati zsírokról, hogy egy kis libatepertővel és lilahagymával mennyire finomak...

Ezután ugrik be hirtelen, hogy bizony ezek azok a sokat emlegetett “rossz” zsiradékok, koleszterint tartalmaznak, zsírsavösszetételük nem a legideálisabb.

Kenőzsiradékként kevésbé veszélyes

Mindez valóban igaz, ám egészséges ember által mértékkel, nagy energiatartalmuk, valamint zsírsavösszetételük figyelembe vételével fogyasztva, jó lehetőséget kínál kenőzsiradékként való felhasználásuk, főleg zöldségekkel társítva. Szendvicsfeltéten meghálálják a leheletvékony réteg ízkiemelő, az ideális esetben nagy élelmirost-tartalmú szendvicsalap kedvező hatását, és nem jelentenek akkora kockázatot, mint sütőzsiradékként.

Sertészsír

A boltokban kapható, a sertés szalonnájából, valamint a belső szerveket körülvevő zsírszövetből olvasztással/préseléssel előállított, finomított, tisztított zsírt “íztelensége” okán nem szívesen használják kenőzsiradéknak. Tápanyagtartalma, zsírsavösszetétele függ az állat fajtájától és takarmányozásától. A telített zsírsavakat palmitin- és sztearinsav, a telítetleneket főként olaj- és kevés linolsav képviseli, tartalmaz továbbá koleszterint, emulgeáló hatású lecitint, és E-vitamint.

Ha a liba- és kacsazsírról szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás:

Állati eredetű zsiradékok: sütés helyett szendvicsekhez? (Házipatika)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik