Élet-Stílus

Elszaporodtak az illegális utaztatók

Körülbelül ötvenmilliárdot kasszíroznak, leginkább vidéken szedik áldozataikat.

A válság hatására elszaporodtak a filléres lehetőségeket kínáló, illegális utazásszervező cégek, amelyek évente mintegy ötvenmilliárd forintot tesznek zsebre, a hazai buszos körutazások felét például illegálisan szervezik – írja a Magyar Nemzet. Hatósági eszközökkel gyakorlatilag lehetetlen őket tetten érni, ugyanis hirdetéseikben nem tüntetnek fel túl sok információt a szervezők – állítja Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke.

A bejegyzett utazási irodák Magyarországon éves szinten 190-198 milliárd forintos forgalmat bonyolítanak, ám becslések szerint emellett 50 milliárd forintot a csalók is zsebre vágnak. A magyarországi buszos körutak fele, míg a Szlovákiába, Erdélybe szóló kirándulások háromnegyede a becslések szerint illegális. A feketéző utaztatók leginkább vidéken szedik áldozataikat.

Az jelenthet megoldást a feketézés felszámolására, ha a készülő turizmustörvényben olyan nyomozati jogokat kapnának a fogyasztóvédők és a kereskedelmi hivatal ellenőrei, amelynek segítségével utol lehet érni a telefonszám mögött megbúvó csalókat. Emellett a lebukott szervezőket a jelenlegi százezer forintos büntetési tételnél sokkal nagyobb szankcióval kellene sújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik