Gazdaság

Rohanjon szállást, repjegyet, eurót venni!

Az erős forint kedvez a nyaralni vágyóknak, ha ügyesen vásárolnak, és elkerülik az utazási irodákat. Tippeket adunk, hogy hozhatja ki Ön is a legtöbbet nemzeti valutája izmosodásából.

Végre egyszer pozitív hírekről írhatunk a forinttal kapcsolatban: tavaly szeptember óta nem volt olyan olcsó az euró, mint ma: a bankok egymás közt már 284 forintért adják-veszik az eurót. Mintha csak ajándékot kaptunk volna a nemzetközi pénzpiacoktól így a nyaralás előtt. Hisz az erős forint miatt ugyanazért a dologért ma akár 5-6 százalékkal is kevesebbet kell fizetnünk, mint mondjuk két hete. Ez azt jelenti, hogy egy négyfős család egyhetes horvátországi nyaralásán akár 15-20 ezer forintot is spórolhat, anélkül, hogy bármivel is kevesebbet vásárolna.

Hogy min is nyerhetünk pontosan? Lényegében mindenen, amit egyébként euróban fizetünk ki. Egyértelműen érdemes most valutát váltani, ám ezenkívül sok nyaralási költség van, amit ugyan forintban adnak meg nekünk, ám valójában csak euróban, dollárban vagy más külföldi fizetőeszközben számolják el.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

Hol olcsó az euró és a dollár?

Ami a pénzváltást illeti, a bankok jellemzően kicsit lassabban reagálnak a nemzetközi pénzpiacok változásaira, de legalább sokfelé elérhetők az ügyfélszolgálataik. A legolcsóbbak (291 forintos árral): a KDB Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank és az OTP Bank. Az Erste kicsit drágábban, 292 forintért adja, de nála is drágább a K&H Bank, amely 295 forintot kér. A legdrágább a Banco Popolare 296 forintos váltási árfolyammal.

Az amerikai dollár ügyében gyakorlatilag ugyanez a felállás: 219,6 forintos váltási árfolyammal a legolcsóbb a KDB Bank, s utána következik 220 forintos árfolyammal az MKB Bank, a Raiffeisen Bank és az OTP Bank.

 

Ilyenkor ver ránk a bank plusz költséget

Érdemes tudni, hogy más költségei vannak annak, ha valutában veszünk fel készpénzt a folyószámlánkról, mint ha felveszünk az ATM-ben vagy bankfiókban készpénzt, és azt váltjuk be valutára. Az OTP Banknál például számlacsomagtól függően a felvett összeg 0,3-0,45 százalékát számítják fel az előbbi esetben (de legalább 340-510 forintot). A másik esetben az ATM-használat díját kell kifizetnünk, és mellette a váltás esetleges költségeit, jutalékát – utóbbi az OTP-nél például nincs.

Ugyanígy speciális költségrendszere van annak, ha külföldön veszünk fel bankautomatából készpénzt. Az OTP esetében még a bank leányvállalatainak automatáit sem használhatjuk ingyen, ezeknél 1 eurót kell fizetni, összegtől függetlenül. Ha viszont nem találunk OTP-s automatát, akkor 3-3,5 euró körüli használati díjat, s ezen felül még az felvett összeg körülbelül egy százalékát kell kifizetni. Tehát nagyon nem érdemes kis összegeket felvenni külföldi, idegen bankból, hiszen 20 euró felvételénél akár 16 százalékot is kénytelenek lehetünk kiperkálni. A hitelkártyák használata készpénzfelvételre még drágább lehet, az OTP-nél 4,5 euró+1 százalék körül van.

Vásárolni gyakorlatilag minden bankkártyával ingyen lehet külföldön, az esetben a napi vételi árfolyamot kell csak kifizetnünk.

A legjobb árfolyam a váltóknál és az utazási irodáknál

Az utazási irodák és a valutaváltásra szakosodott cégek általában a bankoknál olcsóbban adják a valutákat. A Vistánál például 287 forintért adják ma az eurót és 217 forintért a dollárt. Az országban összesen nyolcvan váltóhelyet üzemeltető Exclusive Change Örs vezér téri üzletében is hasonló árak vannak: 288 forint az euró, 218 a dollár. A váltólánc üzleteinek árai egyébként eltérőek lehetnek, de majdnem olyan könnyen elérhetők, mint a bankfiókok, mivel sok plazában és hipermarketben üzemeltetnek fiókot.


Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Olcsóbb lett a repülés, autóbérlés, szállás

A legtöbb utazási szolgáltató valutában számolja valójában ki a szolgáltatásai értékét, s a honlapokon csak egy „automata” valutaárfolyam-váltó számolja át forintra az árakat. Ahogy változik a váltási árfolyam, amit az automata használ, úgy változik a forintban számított érték. A British Airways például 286 forintos euróárfolyamon számolja a forintot, bár felhívja a figyelmet arra, hogy ez csak egy becslés, s valójában a fizetést lebonyolító bankkártyát kiadó bank váltási árfolyamának megfelelően fog levonni a cég a kártyáról pénzt. Tehát, ha például OTP-s bankkártyával fizetünk, a honlapon szereplő áraknál kicsit többet fizethetünk.

Ez egyébként általános szabály: amilyen banknak a kártyájával fizetjük ki a repjegyet, az autóbérlést, vagy épp a külföldi éttermi számlát, annak a banknak a váltási árfolyamait használjuk. Ha a helyszínen fizetünk vagy közvetlenül foglalunk szállást, azzal is jól járhatunk: ilyenkor végső soron vagy a készpénzre váltás árfolyamát vagy a bank váltási árfolyamát fizetjük meg (ha kártyával fizetünk.)

A kivételek: az utazási irodák és az akciók

Az izmos forint kedvezményét persze nem feltétlenül mi nyerjük meg. Ha van egy szolgáltatáscsomag, aminek egy fix ára van, és az forintban, akkor az árfolyamtól függetlenül azt kell fizetni.

Ilyenek például az akciós jegyek és a fapadosok általában: a Wizzairnél egy júniusi Budapest-Milánó jegy körülbelül 10 ezer forintba kerül (attól függően, hogy milyen formában fizetjük ki és kérünk-e hozzá extra szolgáltatást), és ennél már nem lesz olcsóbb a forint erősödése miatt.

Ugyanez vonatkozik az utazási irodáknál vásárolt csomagokra is. Ezeket jellemzően fix áron adják, leszámítva azt az esetet, ha nagyon gyenge a forint. A görög utakra szakosodott Dias Zeusz például kiköti: az árai 300 forintos euróárfolyamig érvényesek csak, ha ennél jobban gyengül a forint, akkor emelkedhetnek az árak. Más magyar irodáknál, mint például a hegyi túrákra szakosodott Barakánál inkább az a jellemző, hogy a szezon elején beárazzák az utakat, s aztán azt kell fizetni, akárhogy is változnak a valutaárfolyamok.

Lesz még erősebb a forint?

A forint árfolyamát jelenleg leginkább a Magyarországnak adandó EU/IMF hitelkeret ügyében zajló tárgyalások (illetve az államadósság finanszírozására illetve fedezetére vonatkozó hírek) és a nemzetközi hangulat határozza meg. Most azért erősödött a forint, mert mindkét tényező jól alakult az elmúlt napokban. Ugyanakkor a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők nem tartják valószínűnek, hogy a közeljövőben 280 forint alá kerülne az euró árfolyama, tehát csak pár forintos ide-oda mozgásokra számítanak.

Váratlan események persze bármikor történhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik