Élet-Stílus

Pezsgő Világ Évjáratos Pezsgő és Champagne Est[x]

A nyáron megrendezésre kerülő II. Pezsgő Világ - Pezsgő és Champagne Kóstoló Fesztivál előtt már csak egy tematikus Pezsgő Világ Est lesz, melynek témája az évjáratos (Vintage) pezsgők.

A legjobb alapborokból készült csúcspezsgők egyetlen évjárat borából készülnek, ezek az évjáratos pezsgők, amelyeket a palackon megjelölt évben szüretelt szőlőkből készítenek. Előfordulhat, hogy egyes években egyáltalán nem készítenek évjáratos pezsgőt, ha az adott évi termés minőségét nem ítélik elég jónak. Ezek a tételek tehát legtöbbször jobb minőséget és egyben magasabb árat is képviselnek, mint nem évjáratos társaik. A champagne minimum 15 hónapig kell, hogy a palackban érjen az erjedési folyamat után, ha nem évjáratos pezsgőről van szó, évjáratos pezsgők esetén ez az időszak legalább 36 hónap. Ennek oka, hogy az erjedés során elhalt élesztőbaktériumok üledéke, a seprő “információt” közvetít, és minél több ideig érintkezik a borral, annál jobb lehet a végeredmény. Gyakran ez az időszak a 3-15 évet is eléri.

A következő Pezsgő Világ Esten, május 9-én az évjáratos pezsgőkről Márkus György champagne szakértő tart majd rövid előadást, majd összesen 11 évjáratos pezsgő, cava, crémant és champagne kerül bemutatásra a pezsgőházak képviselői által. A már megszokott, magas szintű gasztronómiai élményért ezúttal is Csizmazia László séf gondoskodik, aki ezen az estén hazai pályán, a Café57 étteremben készíti majd el az alábbi pezsgő-étel párosításokat:

Törley Chardonnay Brut 2009
Mézes-joghurtos millefeuille

2.
Francois President Brut 2009
Csirkehúsos hasé grapefruittal és citromfűvel

3.
Antech Cuvée Expression 2009
Házi csipkelekváros bukta Bourbon vaníliával

4.
Vincent Prestige Brut 2005
Citromos tejfölhab sárgadinnyével és friss kaporral

5.
Vincent Extra Dry 2002
Etyeki érlelt sonka (Árpás) hagymalekvárral és házi brióssal

6.
Codorniu Reina Ma Cristina 2007
„Pattogó” kecskesajt golyók dióolajjal

7.
Bonnet-Gilmert Brut Millesimé 2006
Kávéval pirított sárga úszójú tonhal kétszersülttel és balzsamkivonattal

8.
Pierre Gimonnet Champagne-Fleuron 2005
Narancsos édeskömény saláta marinált vajhallal és szerecsendióval

9.
Taittinger Brut Millesimé 2004
Friss osztriga zöldcitrommal, kandírozott gyömbérrel és pattogatott kukoricával

10.
Roederer Brut Milessimé 2004
Choucroute mangalicával, pirított tökmaggal és tökmagolajjal

11.
Alfred Gratien Milessimé 1999
Szarvas gerinc friss áfonyával és graten burgonyával

Részvételi díj: 12500 Ft/fő

JEGYEK CSAK ELŐVÉTELBEN KAPHATÓK: pezsgovilag.hu/jegyek

pezsgovilag.hu
facebook.com/pezsgovilag

Ajánlott videó

Olvasói sztorik