Élet-Stílus

Minden tizedik gyermek koraszülött

Száz gyermek közül valamivel több mint tíz túl születik meg idő előtt. Az évi 15 millió koraszülött közül 1,1 millió hal meg koraszülöttsége okán a világon, vagyis ez a csecsemőhalálozás második leggyakoribb oka a tüdőgyulladás után - áll az ENSZ nemzetközi jelentésében.

Ez az első eset, hogy a világ minden tájára vonatkozóan sikerült megbecsülnünk a koraszülések arányát, és rámutatnunk a jelenség drámaiságára – közölte Joy Lawn, a tanulmány egyik fő szerzője.

A közelebbről megvizsgált 65 ország egyetlen közös jellemzője, hogy növekszik a koraszülések száma. Az arány Malawiban a legmagasabb (18,1 százalék), míg a legjobb a helyzet Fehéroroszországban, ahol csak a babák 4,1 jön világra a kelleténél korábban. A sereghajtók táborában, a 133. helyen szerepel például az Egyesült Államok, de Németországnak is csak a 79. helyezés jutott.

A tanulmány koraszülésnek tekint minden 38. hét előtti szülést.

A koraszülések számának növekedése hátterében a fejlett országokban olyan jelenségek húzódnak meg, mint a mesterséges megtermékenyítés és a késői anyaság terjedése, a dohányzás, illetve a jóléti életformával összefüggő betegségek, így a kövérség vagy a magas vérnyomás. Növeli a koraszülés kockázatát az ikerterhesség is, ami egyre gyakoribb a mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően.

A szegény országokban ezzel szemben a rossz higiéné, a fertőzésektől való védelem hiánya, a rossz egészségügyi ellátás a fő felelős. A szakember szerint ezeknek a babáknak a 75 százaléka egyszerű és olcsó módszerekkel megmenthető lenne.

Nehezebb megváltoztatni az étkezési szokásokat az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, vagy rábírni a nőket Németországban arra, hogy fiatalabb korban szüljenek. A fejlett országokban ugyanakkor enyhíti a problémát, hogy a jobb orvosi ellátásának köszönhetően nagyobb a koraszülöttek életben maradási esélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik