Élet-Stílus

Minden harmadik nap megfullad valaki

Több mint 100 beteg fullad meg asztmás roham következtében évente Magyarországon. Összesen negyedmillió nyilvántartott asztmás ember él hazánkban, többségük betegsége biztosan allergiás eredetű. Május elseje az Asztma Világnapja.

Az asztmások többsége nem kellene, hogy védtelen legyen – emeli ki a Semmelweis Egyetem honlapján dr. Losonczy György, az intézmény Pulmonológiai Klinikájának igazgatója. Az elmúlt 10-15 évben széles körben elérhetővé váltak a különféle inhalációs gyulladásgátló és hörgőtágító készítmények. Az OEP 90%-os támogatást biztosít, ha használatukat tüdőgyógyász szakorvos javasolja.

Azonban szakmai berkekben közismert, hogy az asztmás betegeknek csak egy kis töredéke követi az orvos utasításait. Sajnos a betegek sokszor kevesebbel is megelégszenek – hívta fel a figyelmet dr. Losonczy György a problémára. Tavasszal – vagy már februárban – érdemes kikérni az orvos tanácsát a megelőzésről, mert még a jól beállított, kontrollált asztmás beteg tünetei is biztosan megjelennek, ha a pollenkoncentráció fokozottá válik. Például a száraz, meleg, napsütés és szeles időben.

A problémával együtt lehet élni, jó példa erre, hogy több olimpiai bajnok is asztmás. Az allergiás asztma ma már nem halálos, mégis csaknem minden harmadik napon megfullad egy beteg. Ahhoz, hogy ez a szám nullára csökkenjen, tanulási-tanítási folyamatra van szükség – fűzte hozzá dr. Losonczy György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik