Élet-Stílus

Nálunk is van a világ legritkább rovarából

Történetük során először váltottak kontinenst az évtizedekig kihaltnak hitt Lord Howe-szigeti botsáskák.

A kritikusan veszélyeztetett botsáska rosszabb helyzetben van, mint az emlősök között az óriáspanda, ugyanis a faj természetes elterjedési területén – Ausztrálián – kívül, csak Budapesten fordul elő állatkertben.

A botsáskák nevét adó Lord Howe-sziget nem messze az ausztrál partoktól, a Tasmán-tenger vízéből emelkedik ki. Őslakók, akik főleg bálnavadászatból tartották fenn magukat, egyszerűen „tree lobsternek”, vagyis fán élő homárnak nevezték az akár 15 centisre is megnövő, látványos kitinpáncélt viselő rovarokat.

A sáskák sorsát azok a patkányok pecsételték meg, amiket behurcoltak a szigetre, és amiknek rövid úton kedvenc táplálékai lettek. Úgy megtizedelték az állományt, hogy 1930-ra gyakorlatilag már a kihalt fajok között emlegették.

Jó néhány évvel később, egy sziklamászókból álló csapat ennek ellenére élő példányokat talált a Lord Howe-szigettől 23 kilométerre lévő Ball piramisának nevezett sziklaszirten. Azt egyelőre még a szakemberek is csak találgatják, hogy az amúgy röpképtelen állatok hogy jutottak el a szirtre: a legvalószínűbb, hogy uszadékfával, de vannak más vélemények is, amik azt valószínűsítik, hogy a madarak segítettek be.

A Melbourne-i Állatkert programot indított az újra felfedezett faj szaporítására, melyhez Európában először a Fővárosi Állatkert is csatlakozott. Ennek a programnak köszönhetően március 19-én 200 pete érkezett Budapestre: az első növendék április 16-án kelt ki, amit az állatkert látogatói az év második felében láthatnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik