Élet-Stílus

Alultápláltság – a legújabb egészségügyi probléma?

Az "alultápláltság" gyakran az éhező fejlődő országokhoz kapcsolt kép. Azonban kevesen tudják, hogy rossz tápláltsági állapot azokban a régiókban is előfordul, ahol bőségesen áll rendelkezésre élelmiszer.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az alultápláltság “a sejtek tápanyag- és energiafelhasználása közötti egyensúly hiánya, mely állapotban a test nem tudja biztosítani a növekedést, a karbantartást és a speciális funkciók működését”. Lényegében az alultápláltság akkor jelentkezik, ha a szervezet nem kap elég energiát vagy olyan alapvető tápanyagokat, mint a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok, melyek szükségesek az egészséges szövetek és a szervek működéséhez. Ezek a feltételek nem korlátozódnak csak a nyilvánvalóan alultáplált személyekre, túlsúlyos és elhízott emberek is szenvednek alultápláltságban. Ugyanakkor ebben a cikkben kifejezetten az alacsony testsúly miatt fellépő malnutríciót értjük alultápláltság alatt.

Az alultápláltság az elégtelen energiabevitel vagy alapvető tápanyagok csökkent bevitele vagy gyors kiürülésének a következménye a szervezetben, amit nem tud megfelelően pótolni. A tápanyagveszteséget felgyorsíthatják olyan állapotok, mint a hasmenés, súlyos bélrendszeri zavarok, égési sérülések, fokozott izzadás, erős vérzés vagy károsodott veseműködés. Hasonlóképpen, a tápanyagbevitel csökken betegség miatt vagy túlzott fogyókúra, súlyos sérülés, hosszú kórházi ápolás vagy alkohol és kábítószer fogyasztás esetén is. Különböző betegségek alakulhatnak ki attól függően, hogy mely tápanyagok hiányoznak vagy éppen túlzott a bevitelük, de általános tünetek közé tartozik a fáradtság, szédülés és a nem kívánt súlycsökkenést.

A veszélyeztettek köre Az egyedül élő idős emberek és az ápolási otthonok lakói különösen veszélyeztetettek. Esetükben egyéb tényezők között a csökkent étvágy vezethet az étel és tápanyagok nem megfelelő mennyiségi beviteléhez. A másik veszélyeztetett csoport a krónikus betegségben szenvedők, a szegénységben, elszigetelve élők vagy a nemrég kórházból elbocsájtottak, továbbá azok, akik még fejlődésben vannak, mint a csecsemők és serdülők, de természetesen a terhes nők, akiknek magasabb a tápanyagigénye, mint a többieknek, mert sokkal fogékonyabbak az elégtelen táplálkozás következményeire. A koraszülöttek az egyik legmagasabb rizikójú csoport, ahhoz, hogy mentesüljenek a kórházi kezelés alól, legalább 5-6-szoros súlygyarapodást kell elérniük. Az alultápláltság az immunrendszerre is hatással van, növeli a fertőzések kockázatát, lassítja a sebgyógyulást, hosszabb a gyógyulási idő és a kórházban tartózkodás. További következmények a csökkent izomműködés, rosszabb életminőség és magasabb halálozási arány.

Ha szeretné tudni, hogyan ismerhetjük fel az alultápláltságot, illetve azt, hogy milyen megoldások vannak a betegségre, kattintson ide.

Forrás:

Alultápláltság – a legújabb egészségügyi probléma? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik