Élet-Stílus

10 dolog, amire jó még az ecet

Bár elsősorban arról ismerjük, hogy remekül ízesíti a salátákat, az ecet ennél sokkal többet tud.

Valójában egy igazi csodaszer, ami egyszerre használható mondjuk arra, hogy megszüntessük a korpásodást és arra, hogy semlegesítsük a kellemetlen szagokat. Arról már nem is beszélve, hogy szinte minden háztartásban megtalálható, szóval kéznél van és még spórolni is lehet vele.

Nézzük most azt a tíz dolgot, amire az ételízesítés mellett az ecetet kipróbálhatjuk:

1. Szagsemlegesítés

Valami már megint ráégett a gáztűzhelyre, esetleg szénné égett a sütőben és most hetekig az égett szagot vagyunk kénytelenek szagolni? Még szerencse, hogy a probléma megoldása nagyon egyszerű, főleg ha van otthon ecetünk. Elég ha csepegtetünk belőle néhány cseppet egy fehér kenyérre, amit ezután 24 órára a szag forrásához közel teszünk, és máris búcsút inthetünk a kellemetlenségeknek.

2. Napégés után

Bármilyen hihetetlen, hatékonyan csökkenti az égő és viszkető érzést a bőrünkön. Ahhoz, hogy házilag készítsük a nyugtató borogatást elég ha azonos mennyiségben összekeverünk némi ecetet és kihűlt fekete teát, beleáztatunk egy törölközőt, majd ezt az égett bőrfelületre tesszük.

3. Aknék ellen

Annak, aki már unja a méregdrága, de mégis hatástalan bőrápoló kencéket, annak itt a megfelelő alkalom, hogy kipróbáljon valami teljesen mást és természeteset. Hetente csak egyszer elég átmosni az arcunkat ecettel és annak antibakteriális hatása máris látványos javulást hoz.

4. Korpa ellen

Nemcsak a bőrhibákkal, de a hajproblémákkal is hatékonyan veszi fel a harcot: bármennyire hihetetlen összetevőinek köszönhetően helyreállítja a haj kémiai egyensúlyát, ezzel pedig megszabadít a kellemetlen viszketéstől. A hatás eléréséhez keverj össze egy fél csésze desztillált ecetet és két csésze vizet.

5. Friss leheletért

Az ecet megöl minden baktériumot, így azokat is, amik a szájban vannak. Ha a héten néhányszor ezzel öblögetünk, jó esélyünk van arra, hogy megszabaduljunk a kellemetlen szájszagtól.

6. Étvágycsökkentő

A szakemberek szigorúan diétázóknak és azoknak, akik gyorsan és hatékonyan szeretnék csillapítani farkaséhségüket azt javasolják, hogy oldjanak fel egy csésze vízben egy teáskanálnyi ecetet, majd igyák meg az oldatot.

7. Remekül tisztítja az ezüstöt

8. Ugyanúgy fertőtleníti a konyhai felületeket, mint az erre kapható tisztítószerek

9. Matrica eltávolításához

10. Rovarriasztónak

Főleg a szúnyogok azok, amik undorodnak az ecet szagától, így ha megérzik azt a levegőben, távol tartják magukat az otthonunktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik