Élet-Stílus

Mi a felelős a vizelési gondokért?

Sok idősödő férfi él át naponta kínos perceket nehezen kontrollálható vizelési panaszok miatt. Jó tudni, hogy ezek a nehézségek férfiaknál legtöbbször valamilyen prosztatagonddal függnek össze.

Mi a prosztata?

prosztata egy viszonylag kicsi, gesztenye alakú szerv, a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Tejszerű nedvet termel, amely az ondó része, segíti a hímivarsejtek mozgását és anyagcseréjét. Kivezető csöve, az ondóvezetékhez hasonlóan, a húgycsőbe nyílik.

Mivel a prosztata szorosan körülfogja a húgyvezetéket, az esetleges elváltozásai, megnagyobbodása, daganata a vizelet útját akadályozhatja. Gyakori (különösen éjszaka jelentkező) vizelési inger mellett vizeletürítési nehézségek jelezhetik a bajt: nem sikerül tökéletesen kiüríteni a hólyagot, a vizelet gyengén vagy csak cseppenként jön, előfordulhat a vizelés közben csípő, égető érzés, hidegrázás. A prosztata betegségeinek korai szakaszukban egyébként kevés a tünete, ezért is kell a vizelési panaszokat komolyan venni, az okait kivizsgálni.

Mi baja lehet?

A prosztata leggyakoribb betegségei a prosztatagyulladás és a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. Ezeknél szerencsére jóval ritkább a prosztata rákos megbetegedése. A tünetek mindhárom betegségcsoportban hasonlóak: a vizelési nehézségek mellett fájdalom jelentkezhet a herezacskó mögötti területen, illetve fájdalmassá válhat az ejakuláció is.

A prosztatagyulladás bármilyen életkorban előfordulhat, a leggyakoribb oka baktériumfertőzés. A prosztatagyulladás akadályozza a vizeletürítést a hólyagból, a hólyag így fogékonyabbá válik a fertőzésre, hiszen a visszamaradó vizeletben megnő a baktériumok mennyisége. A heveny prosztatagyulladás tünetei: fájdalom, láz, gyakori vizeletürítés, amit égető érzés kísér, vér vagy genny jelenik meg a vizeletben. A krónikus prosztatagyulladásnál az utóbbi tünet hiányzik, de gyakori a deréktáji fájdalom és a potenciazavar. A prosztatagyulladás erősödésével egyre nehezebbé válik a vizelés.

Tudja meg, milyen tüneteket okozhat a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, illetve azt, hogyan kezelhető a férfi inkontinencia. Kattintson ide.

Forrás:

A vizelési gondokért a prosztata lehet felelős (Házipatika)

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik