Élet-Stílus

8848 dollár az Everest csúcsának kövéből készült óra

A világ talán legkülönlegesebb karórájának mindössze 25 darabos szériáját készítette el egy amerikai céggel együttműködve két nepáli serpa. Az exkluzív sorozat különlegessége, hogy a 8848 méteres hegycsúcs, a Mount Everest (Csomolungma) közeléből származó kövekből csiszolták a számlapokat.

A világ legmagasabb pontjának elérése sokak álma, amely kitartást és tehetséget követel. Most azonban azok is birtokolhatnak egy részt ebből az élményből, akik nem jutottak fel az Everest csúcsára, elég megvenniük a különleges órát, amelyet a kalandkeresők számára különleges órákat gyártó Kobold amerikai cég és két gyakorlott serpa, Ang Namgel és Lakpa Thundu készített. A Kobold óráit használják az amerikai haderő elitkommandósai, a Navy SEAL kötelékében harcoló katonák is.

A Himalaya Everest névre keresztelt modell ára 16 500 dollár. Mivel az órát Nepálban szerelik össze és a Made in Nepal felirat lesz rajta olvasható, a gyártók kedvezményes árat szabtak meg az órát az ázsiai országban megvásárló vevőknek – ők 8848 dollárért tehetnek szert a ritka darabra. “Ez ugyan magas ár a helyi piacon, de egyedisége miatt reméljük, hogy jelentkeznek nepáli érdeklődők is” – mondta Namgel.

Az Everest egy darabjából készülő különlegességek ötlete két évvel ezelőtt fogalmazódott meg a Kobold alapítója, Michael Kobold fejében, amikor részt vett egy Csomolungma-expedícióban. Azt, hogy a köveket számlapként használják fel, Sir Ranulph Fiennes, az ismert brit felfedező és az óracég arca vetette fel.

A két serpa vezetőként segítette Koboldot és társait az Everest meghódításában. A 27 éves Namgel és 38 éves társa egyébiránt már hétszer, illetve kilencszer jutott fel a 8848 méteres magasságba. A számlapokhoz használt köveket a csúcstól mintegy 30 méterre gyűjtötték. “Más hegymászók által összetört darabok voltak” – árulta el Kobold. Az expedíció hozzávetőleg tíz darabot hozott le magával, a legnagyobb félkilós volt.

A két nepáli serpa később a Kobold pennsylvaniai székhelyén egy év alatt kitanulta az órakészítés mesterségét, majd Katmanduban saját műhelyt nyitott. A Himalaya Everest mellett a Kobold más modelljeit is előállítják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik