Élet-Stílus

A városban is támad a kullancs

Télen elmaradtak a talaj menti fagyok, ezért a vérszívók idén se lesznek kevesebben.

Mivel a kullancsok legjobban 20 fok körüli hőmérsékletben érzik magukat, a mostani tavaszi időjárás kedvez nekik. A kirándulóknak, a kerti munkát végzőknek, de még azoknak is, akik a városok parkjaiban időznek, fel kell készülniük a vérszívók támadására, most már ugyanis a csípés megelőzése a legfontosabb teendőnk – hangzott el a Magyar Kullancsszövetség keddi sajtótájékoztatóján.

Mit tudunk az ellenségről?

Zöldi Viktor, biológus elmondta, a vérszívók elsősorban a tavaszi és nyári szezonban veszélyesek, erre az időszakra tehető a kullancscsípések jelentős része. Az állatok leginkább az erdős területeken érzik jól magukat, de már városi környezetben is megjelentek. Főleg az aljnövényzetet, az alacsonyabb bokrokat kedvelik, még a felnőtt példányok is maximum 100 méteres magasságig másznak csak fel.

A kullancsnak nem csak a csípése kellemetlen, azért is veszélyes, mert súlyos, szélsőséges esetben halálos betegségeket terjeszt. A kullancsok által a két leggyakrabban terjesztett betegség az agyhártyagyulladásért felelős vírus és a Lyme-kór. Az előbbi ellen létezik védőoltás (amit az őszi-téli szezonban érdemes beadatni), míg az utóbbi antibiotikummal kezelhető. A 2006-2010 közötti időszakban kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladásos eset 50-77, míg Lyme-kóros 947-2355 között mozgott.

Mit tehetünk?

Póta György gyermekorvos elmondta, ebben az időszakban a legfontosabb teendőnk a megelőzés. Épp ezért azt javasolja mindenkinek, aki hosszabb időt készül a szabadban tölteni, hogy öltözzön zárt ruhába és mindenképpen vigyen magával kullancsriasztót. Legalább ennyire fontos a rendszeres kullancsvizit: a nap végén alaposan vizsgáljuk át magunkat, külön ügyelve a hajlatokra, a vérszívók ugyanis előszeretettel választják ezeket a helyeket.

Figyeljünk oda a háziállatainkra is: az esetükben egy-egy csípés ugyanis halálos is lehet. Dr. Varga József állatorvos azt tanácsolja azoknak a gazdiknak, akik kullancsot találnak kedvencükben, hogy azt ne kenegessék kenőccsel, se olajjal. Mivel a méreganyag a kullancs potrohában található, ezért az élősködőt egy óvatos rántással távolítsák el az állat bőréből.

Az állatokra vonatkozó tudnivalókról még több információt itt talál.

Hogy várható-e idén rovarinvázió, arról itt találja korábbi anyagunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik