Élet-Stílus

Máris támadnak a kullancsok

Hála a jó időnek, a kullancsok már elözönlötték a zöld területeket, de a többi rovar sem pihen már sokáig.

Bár a kullancsok tömeges megjelenésére március végén, április elején kell számítani, a mostani kellemes időjárásnak – a sok napsütésnek és az enyhe időnek – köszönhetően már most oda kell figyelnie mindenkinek. És nem csak azoknak, akik a közeljövőben terveznek kirándulást erdőbe, ugyanis a vérszívók a városokban, a kutyasétáltató helyeken és a kertekben is megjelentek.

Arra a kérdésre, hogy a kemény mínuszok vajon befolyásolták-e, mennyi kullancs lesz az idén, a szakértők egybehangzóan állítják, hogy nem. A kullancs ugyanis mérsékelt égövi állat, és mint ilyen már hozzászokott a Kárpát-medence klímájához, ami azt jelenti, hogy az állományt egyáltalán nem viselték meg a téli fagyok.

Dr. Kapiller Zoltán kullancsszakértő kérdésünkre elmondta, hogy mivel a vérszívók mostanra a legtöbb zöld területet elözönlötték, már nem a védőoltás beadatása a legfontosabb, hanem a személy védelme. A gyerekeknek és a felnőtteknek is érdemes – már most – beszerezni a kullancsriasztó spray-ket, krémeket és golyós dezodorokat. Emellett nem árt felkészülni az állat csípésére sem: erre a célra gyógyszertárakban már kapható a kullancskanál – ami a kullancs szakszerű eltávolításához nélkülözhetetlen – illetve a kullancsteszt – ami az állat eltávolítása után segít megállapítani, hogy az fertőzött volt-e.

Lyme-kórt okozó baktériummal egyébként a kullancsok 10-30%-a, míg a vírusos agyhártyagyulladás kórokozójával az állatok 0,05%-a fertőzött.

Idén is lesz darázsinvázió?
Dr. Merkl Ottó entomológustól megtudtuk, egyelőre képtelenség megjósolni, hogy megismétlődik-e majd a tavalyi darázsinvázió. Hozzátette, a darázsállomány számát a népszerű tévhittel ellentétben nem a téli, hanem sokkal inkább a tavaszi és a nyári időjárás befolyásolja. Így ha úgy alakul, hogy idén kevesebb darázzsal kell megküzdenünk, az egyáltalán nem a téli hidegnek köszönhető majd.
A szakértő elmondta azt is, hogy a rovarok nem lesznek ok nélkül agresszívabbak: akkor támadnak előszeretettel, ha veszélyben érzik a fészküket, vagy ha a nyári nagy melegben híján vannak a tápláléknak és sokan vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik