Burgonyachips, ropi, pattogatott kukorica vagy keksz? Vajon belegondoltunk már, miközben valamelyik kedvencünket ropogtattuk, hogy azzal nem ártunk magunknak – és a pluszkilóknak, hanem épp ellenkezőleg? Ugye, hogy nem.
Pedig az Amerikai Kémikusok Társasága szerint van néhány olyan „bűnös élvezet”, ami összetevőinek köszönhetően még hasznos is. A tudósok legutolsó, néhány hete lezárult tanácskozásán kiválasztották a tökéletes rágcsálnivalót. Szerintük mind közül a pattogatott kukorica a legegészségesebb, vagyis az, aminek a legkevesebb káros hatás mellett, a legtöbb pozitív tulajdonsága van.
– képesek megvédeni a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel valamint egyes ráktípusokkal szemben
– hatékonyságuk függ attól, hogy milyen gyümölcsben, zöldségben találhatók (könnyen hozzáférhető, könnyen emészthető, stb.)
Hogy ezt minek köszönheti? Annak, hogy az egész magokban rengeteg a polifenol (egy hatékony antioxidáns hatású anyag), ami egyebek közt öregedésgátló hatásairól ismert. A kutatás egyik vezetője, Vinson hozzátette, hogy – ami a nassolnivalókat illeti – a pattogatott kukoricában van a legkevesebb kalória.
Az egészség szempontjából persze nem mindegy, hogy hogyan és mennyit eszünk belőle: ha otthon olajban vagy a mikrós változatot készítjük, ami tocsog az olajban, arra a fentiek csak kismértékben igazak.