Élet-Stílus

Szép csendben megölnek a vitaminok?

Egymás után kapkodjuk őket, hogy meghosszabbítsuk az életünket, amivel sokszor épp az ellenkezőjét érjük el.

Hiába gondoljuk, hogy egy-egy tablettával pótolható mindaz, amit az egészséges életmód jelentene, ez nincs így. Még a vitaminok esetében sem. Sőt, egy friss tanulmány szerint, átgondolatlanul, ötletszerűen beszedve, ezek az egyébként néha nagyon is hasznos készítmények is méreggé változhatnak a szervezetünkben.

A témában a Cochrane Systematic a világ minden tájáról gyűjtötte az adatait. Kiderült, hogy a beszedett vitaminok – még ha ártalmatlannak is tűnnek – sokszor súlyos károsodásokért felelnek. A túlzásba vitt E-vitamin és a béta karotin például határozottan növeli a korai halálozás esélyét, csakúgy, mint a nagy mennyiségű A-vitamin. De szigorúbban kellene bánni a Cochrane szakemberei szerint az antioxidáns-tartalmú szerekkel is.

Mivel az emberek többsége azért szedi a különféle táplálékkiegészítőket, hogy egészséges és hosszú életet élhessen, a szakemberek azt javasolják, figyeljenek oda a vitaminjaikra is. Azt tanácsolják, a hiányzó mennyiségeket ne tabletták, hanem friss, vitamindús ételek formájában vegyék magukhoz, és csak olyan táplálékkiegészítőt szedjenek – és abban a mennyiségben -, amiről előtte már beszéltek az orvosukkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik