Legalábbis kínai tudósok szerint, akik a hongkongi Kína Egyetemen az elmúlt néhány évben az erős paprikafajták egyik fő alkotóelemét, a csípősségükért felelős kapszaicint vizsgálták. Kiderült, hogy az anyag – bár nehéz elhinni – nemhogy nem árt, de kifejezetten jót tesz a szív egészségének.
Méghozzá azért, mert csökkenti a magas vérnyomást és a vér koleszterinszintjét is, amivel általában a szívbetegségek kockázatát is csökkenti. És hogy ez miért jó hír? Mert a szívbetegségek az utóbbi néhány évben világszerte vezető halálokká nőtték ki magukat.
Dr. Zhen-Y Chen elmondta, vizsgálatukat mindenképpen áttörésnek tartják, ezt megelőzően ugyanis még senkinek nem sikerült ilyen átfogó és teljes képet kapnia a kapszaicin emberi szervezetre gyakorolt hatásáról. Hozzátette, az eredményektől függetlenül nem javasolja, hogy ennek hatására most bárki mértéktelen erős paprika evésébe kezdjen. Az egészséges diéta ugyanis az egyensúlyon alapszik.