Élet-Stílus

Kínos vakaródzás – nemcsak a szegényeket érinti

A rüh viszonylag gyakori bőrbetegség, amely bárkit érinthet. Nincs összefüggésben a higiéniával, a tisztálkodással, de sokat tehetünk, hogy ne terjedjen tovább.

Legjellemzőbb tünete az erős viszketés, amely éjszaka a legkínzóbb. Ha a fertőzés megtörtént és az atkák kezdenek elszaporodni, az első tünet, melyet okoznak, a viszketés, amely különösen este élénkül meg, mivel az atkák ilyenkor a legaktívabbak.

Mivel a rühesség parazitafertőzés, amelyet egy atka, az Acarus siro varius hominis okoz. A megtermékenyített nőstény befúrja magát a hámsejtekbe, és ezen járatokba rakja petéit. A nőstény néhány hét alatt elpusztul, de a lárvák körülbelül három hét alatt kikelnek. Szabad szemmel általában nem láthatók, külső nyílásuk a belé jutott piszoktól sötétebb, belső, vakon végződő végükben pedig egy fénylő fehér pontocska ül – ez az atka.

Különösen kedvelt tartózkodási helyei az atkáknak azon bőrrészek, amelyek bizonyos egyenletes nyomásnak vannak kitéve, így például ülő foglalkozásúaknál a fenék, ezen kívül különösen a hónalj és kezek. A járatok a leggyakoribbak a kéztőízület felett, az ujjak között, a csukló, a könyök, a hónalj táján, az emlőbimbókon, a férfi nemi szerveken, az övvonalban, és a farpofák alsó részén; a viszketés is itt a legerősebb. Az arc ritkán fertőzött, kivéve a kisgyermekeket, akiken vizes hólyagocskák formájában jelenhet meg a betegség. A járatok később már nem láthatók jól, mivel ekcémás tünetek, gyulladás vagy vakarásnyomok fedhetik el.

Hogy néz ki?

Maga a fertőzés nem okoz speciális bőrtüneteket, viszont a szervezet érzékennyé, allergiássá válik a bőrben tartózkodó élősködőkre. Emiatt apró kiütések jelenhetnek meg a bőrön, néhány emberen a tartósan fennálló fertőzés elszórtan bőr alatti csomókat hoz létre. A viszketés miatt vakarásnyomokkal van borítva a bőr. A kivakart területek felülfertőződhetnek, ilyen esetben gennyes pörkök, vastag szaruréteg borítja a bőrfelszínt.

Ha szeretné, hogy lehet kezelni, illetve megelőzni a betegséget, akkor kattintson ide.

Forrás: 
Kínos vakaródzás – nem csak a szegényeket érinti (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik