Élet-Stílus

3 étel, ami csak elméletileg egészséges

Nincs könnyű dolga annak, aki valóban egészséges ételeket szeretne enni: a választást olykor megtévesztő feliratok, tévhitek nehezítik.

Arról már nem is beszélve, hogy még az élelmiszeriparnak sem feltétlenül célja, hogy az embereket az egészséges táplálkozásra nevelje: világszerte jóval több nyersanyagot, élelmiszer-alapanyagot állítanak elő, mint amennyire szükség van. A vásárlókat ráadásul az élelmiszerekre került feliratok is könnyűszerrel megtéveszthetik: egyre többön olvasható például, hogy „alacsony zsírtartalmú”, vagy hogy „természetes anyagokból”, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesek is.

Most három olyan ételfélét mutatunk, amikről a többség azt hiszi, egészséges, pedig nem feltétlenül azok.

1. Műzli- és energiaszelet

A világ minden táján nagyon népszerűek, amit elsősorban a jó marketingjüknek köszönhetnek. Elterjedt ugyanis, hogy az energiaszeletek jók a fogyókúrázóknak, mert nincs bennük annyi kalória, és mert magas tápanyagtartalmuknak köszönhetően kiválthatják még a főétkezéseket is.

Azt már csak kevesen tudják, hogy ezek az édességek valódi kalóriabombák: szinte mindegyiknek a cukor a második (ha nem az első) legfontosabb összetevője. Így azok, akik szeretnének megszabadulni némi pluszkilótól, jobban teszik, ha energiaszelet helyett inkább zöldséggel és gyümölccsel pótolják az elvesztett kalóriát és energiát.

2. Többféle gabonából készült ételek

Ha egy kenyéren, egy sós kekszen vagy épp egy műzlin azt olvassuk, hogy többféle gabona felhasználásával készült, hajlamosak vagyunk egyből arra gondolni, hogy attól az étel rögtön egészséges is. Ennek oka elsősorban az, hogy sokan a „többféle gabonát” összekeverik a „teljes kiőrlésű gabonával”.

Pedig erre érdemes odafigyelni: a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek ugyanis bizonyítottan jótékonyan hatnak az egészségre, csökkentik a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát, amit a többféle gabonából készült termékekről nem feltétlenül mondhatunk el. Érdemes tehát alaposan utánanézni az összetevőknek, mielőtt lekapunk valamit a polcról, mert a címkéje alapján egészségesnek hisszük.

3. Felturbózott vizek

Függetlenül attól, hogy gyümölcsízzel vagy vitaminokkal, esetleg ásványi anyagokkal egészítik ki, ettől még nem lesz egészséges. Különösen azok a vízfajták veszélyesek, amikben hozzáadott vitaminok találhatók, ezek hatékonysága ugyanis attól függ, ki issza őket.

Nem mindenkinek van ugyanis egyformán szüksége minden vitaminra. Így az, aki anélkül issza ezeket a vizeket, hogy előzetesen megvizsgáltatta volna, milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége, ha nem elég óvatos, könnyen túladagolhatja magát valamivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik