Élet-Stílus

Az enyhe kiszáradástól is rosszul vagyunk

Nem csak a testünket, hanem a hangulatot és a szellemi teljesítményt is befolyásolja a vízhány. Különösen a nőknél.

A szervezet dehidratáltsága akkor számít enyhének, ha a test normál vízmennyiségénél legfeljebb 1,5 %-kal van kevesebb benne. Egy 80 kilós embernél 54 liter vízzel számolve ez nagyjából 8 deciliter vízhiányt jelent a szervezetben.

Hogy kiderüljön, milyen hatása van a szervezetünkre a vízhiánynak, brit kutatók 51 egészséges fiatalt – férfiakat és nőket vegyesen – kértek meg arra, hogy vegyenek részt egy 3 hónapos vizsgálatban, ahol a szervezet különböző kiszáradásos állapotait vizsgálták. Futópadon kellett gyalogolniuk egy meghatározott ideig, majd ezután értékelték éberségüket, reakcióidejüket, tanulási és emlékezési képességeiket és a hangulatukat is.

Megállapították, hogy a férfiaknál az emlékezésben és az éberségben okozott problémákat a dehidratáltság, míg a nőknél a vízvesztés a kognitív képességeket csak enyhén csökkentette, ám jelentős fáradtságot, feszültséget és szorongást okozott. Ezek a hangulatváltozások attól függetlenül megtörténtek, hogy a tesztalany éppen edzett vagy pihent.

Mindez azt jelenti, hogy nem szükséges nagy fizikai megterhelés ahhoz, hogy a vízhiányos állapot rontsa teljesítményünket, az íróasztal mögött is érdemes vízpótlásról gondoskodni, ha azt akarjuk, hogy agyunk is tiszta maradjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik