Élet-Stílus

Pislog, mint miskolczi kocsonyában a béka

Egy béka levesbe ugrásának következményei napjainkban.

Úgy tűnik ennek a télnek erősen vége lesz hamarosan, erre a hétvégére már a kedves meteorológusok is tavaszi időjárást ígértek. Persze azt is hozzá tették, hogy azért a tél még visszaköszön, de hát kit érdekelnek ilyen apróságok, amikor ez a naptári tél utolsó hétvégéje. Ha már a Busók Mohácson ilyen sikeresen elűzték a telet, akkor épp itt az ideje nekünk is újra útra kelni és a hétvége legnagyobb rendezvényén tiszteletünket tenni. Ehhez mindössze Miskolcig kell utazni, ahol 1999 óta rendezik meg a Kocsonyafesztivált, ezúttal február 24. és 26. között.


Népszerű program – Fotó: kocsonyafesztival.hu

Most nem szeretnék arról vitát nyitni, hogy a kocsonya jó-e, vagy nem jó, hiszen van, aki szereti, van, aki nem. Legyen elég annyi, hogy létezik. Mivel pedig minden, ami létezik, annak van története, ahhoz lehet kötődni, az összefonódik valami mással, azt lehet ünnepelni, annak a nevében össze lehet gyűlni, így nincs ez másként a kocsonya esetében sem.


Még a királyfi is itt van – Fotó: utazas.sk

A legenda szerint miskolci kötődése igen nagy, elég csak a mondásra gondolnunk: „pislog, mint a miskolci kocsonya”. Vagy ennek tágabb verziójára: „pislog, mint miskolczi kocsonyában a béka”. Ez utóbbiba már új szereplő is van, a béka. Köszönhető ez annak, hogy állítólag a XIX. században az egyik helyi borospince mélyén épp dermedő kocsonyát, egy arra járó béka tavacskának nézte, beleugrott, majd beledermedt az étekbe. Hátborzongató történet, szó se róla, de a java még csak most következik, a gyanútlan pincérkisasszony, ugyanis fel is szolgálta azt egy vendégnek, aki ijedtében, humorérzéket nem elveszítve csak azt tudta mondani: „Kisasszony, kérem! Ez a kocsonya pislog.” A történet végül happy enddel végződött, a kocsonyát felmelegítették kissé, a béka kiszabadult, a vendég meg kapott egy vadonás új tányér békamentes kocsonyát.


Franciásan – Fotó: utazas.sk

Természetesen ez akkoriban aztán majd mindegyik vendéglátósnál megtörtént, ennek aztán híre ment, a pislogó kocsonya legendává, mondássá, majd marketing védjeggyé vált. Ez a védjegy később, az ezredfordulón újjáéledt, most meg mi pislogunk, hogy milyen sikeres rendezvény is ez a Miskolci Kocsonyafesztivál.


Szépség és a kocsonya – Fotó: magyarorszag.utazas.hu

Ami a programokat illeti, a felvonulások, vásárok, koncertek, életmód-, kulturális-, és gyerekprogram mellett mi azért legalább említés szinten kiemelnénk néhány igazi ínyencséget. Ilyen például az ízkocsonya verseny – ahol természetesen a remegő ételek finomságfaktorát próbálják meghatározni a hozzáértők -, aztán látványkocsonya-verseny, és -kiállítás néven az ételeket esztétikailag próbálják meg rangsorolni – akárcsak korábban Badacsonytördemicen, amit egy korábbi cikkünkben ajánlottunk. Ezen kívül lesz itt még nagyon látványos pincérfutóverseny (természetesen jól megpakolt tálcákkal), illetve az igazi teljesítményorientáltak részére meghirdetik a csirkelábevő-versenyt is, melynek győztese lesz a csirkelábevő-bajnok egy egész évig. (A részletes programokat ezen a linken lehet megtekinteni.)


Ők már sínen vannak – Fotó: kocsonyafesztival.hu

A fesztivál természetesen nem csak programokról és kocsonyáról szól, hanem Miskolcról is, amelyet ha minden egyes rendezvényhelyszínt végigjárunk, akkor elég könnyedén belekóstolhatunk és még bele is szerethetünk. A köztudatban élő sztereotíp elgondolásokkal ellentétben ugyanis Miskolc városa nem csupán panelekből áll és nem egy egyszerű szürke gyárváros, hanem egy igen régi múlttal és csodás belvárossal rendelkező nagyváros olyan látványoságokkal, mint a Deszkatemplom, az Avasi arborétum, a miskolctapolcai barlangfürdő, a diósgyőri vár, Bükki Nemzeti park. Ezekről és más miskolci és Miskolc közeli érdekességekről egy későbbi cikkünkben írunk majd bővebben, most úgyis minden időnket és energiánkat igénybe veszi majd a Kocsonyfesztivál. Lesz mit megemészteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik