Élet-Stílus

Ókori gyógyszer állítja meg az öregedést?

Azok, akik megállítanák az idő múlását egy kék tibeti cserjében bízhatnak.

Az, hogy a dichroa febrifuga névre hallgató kéken virágzó, nem mellesleg örökzöld növény segít bizonyos betegségeken, nem újdonság. Annyira nem, hogy már az ókori Kínában is rendszeresen használták, elsősorban malária ellen. Most a Harvard Egyetem Tracy Keller vezette orvoscsoportja vizsgálta meg alaposan és kiderítették, hogy a növény gyökerében lévő hatóanyag (a halofuginon) blokkol bizonyos olyan immunfolyamatokat, amik gyulladásos betegségeket okozhatnak.

A szakemberek meg vannak róla győződve, hogy a hatóanyag jó szolgálatot tehet a nyugati orvostudományban, gyógyíthatja például a különféle autoimmun betegségeket és nem csak azokat. Kiderült ugyanis, hogy ha a szert egészséges táplálékok mellett állatoknak adják, az évekkel meghosszabbítja a várható élettartamukat, mert megóvja őket a gyulladásos betegségektől. Ez pedig az orvosok szerint hasznossá teheti a növényt az öregedés ellen vívott harcban.

Ez utóbbi egyébként egyre elkeseredettebbnek tűnik, amire ékes példa a következő két eset is.

Az idő megállítására tett legfurcsább kísérletek

Néhány hónapja írtunk arról a „csodaszerről”, amiért nők ezrei – beleértve a hollywoodi hírességeket is – állnak sorba. A kence hatóanyaga meglehetősen bizarr, csiganyálból készül ugyanis, ennek ellenére állítólag roppant hatékony. A benne található fehérje -, glikolsav és elastinmixnek köszönhetően jó a bőrhibák, a pattanások és a ráncok ellen is.

Ugyancsak a közelmúlt terméke az a kozmetikumújdonság, amiről bővebben itt írtunk. A sárkányvért – vagyis a croton lecherli fa vörös nedvét – a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok ellen, így a pattanások ellen lehet bevetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik