Élet-Stílus

Döbbenet! Feltáratlan titkok és botrányok Vuk körül [Apafej]

Kegyetlenség, vérfertőzés, hazugság a gyerekek kedvence, a Vuk történetének szövetében - leleplező írás.

A címmel, remélem megalapoztam a várakozásokat. Igen, arról van szó, hogy a szülők és gyerekek által joggal imádott, felmagasztalt és kedvelt Vuk animációs filmben (nem a Kis Vuk című világbajnok pofátlanságról beszélek tehát), Dargay Attila és Fekete István remekművében több problémát, hibát vélek felfedezni. Csúnya dolgokat.

Szögezzük le, a film jó. Tökéletes, ahogy az állatvilág tagjai megértik egymást, kifejezvén a természet egységét, amiből csak az ember lóg ki – szó szerint, sosem látjuk a simabőrű fejét (kivéve a végén a képen). A büszke ember a természeti szemszögből fenyegetés, hiba. Gyerekkoromban teljesen odáig voltam ettől az állat-, természetszemszögű filmtől.

És most is, de nem tudok tovább behunyt szemmel ránézni. Előszür is egy technikai dolog: a film hanganyaga, zörejei egész furán hatnak, sokszor a Vuk nézése közben – nem egy és nem két nézés után – még ma is felkapom a fejem, mintha a lakás más pontján történne valami, vagy gerjedne a mobil közelébe rakott műszaki dolog – aztán kisül, hogy csak egy szoktalan zaj volt a filmből.

És akkor a tartalmi vonatkozású dolgok!

-Amikor a kis Vuk hazatér a békakalandból, szüleit már megtalálta és (vélhetőleg) elpusztította a Simabőrű (ide még visszatérünk). A róka megérzi a szagát, meg is jegyzi “a Simabőrű szaga”. De később, amikor Karak mutatja neki az ember házát, úgy tűnik, mintha Vuk még egyáltalán nem ismerné a simabőrűt (és a szagát). 

-Karak, amikor Vukkal találkozik, azt mormolja maga elé: “Ráér még megtudni” – mármint az igazságot a szüleiről, testvéreiről, hogy a Simabőrű elkapta őket. Ehhez képest egy napra rá Vuk már tudja, mi történt, hisz a Simabőrű házánál már bosszút esküszik. Szegény kisróka kapott összesen 24 óra haladékot? Ekkor már elég érett az igazságra?  
-Súlyosabb a helyzet a lányrókával. A felnőtt Vuk a Simabőrű házánál fogvatartott rókára lel, aki vele egyidős. Ha egy kicsit belegondolunk, tán a Simabőrű annak idején nyakra-főre fogdosta volna a rókákat? Valószínűbb, hogy amikor egy rókacsaládot  – mely történetesen Vuké volt – kikutatott, megtartott egy kölyköt, hogy fogságban felnevelje. “De nem lehet, hogy már felnőtt korában fogta be a lányrókát?” – jöhet az ellenvetés. Nem, elhangzik ugyanis a lányróka szájából, hogy a fogságban nőtt fel – ezért nem tudja a körmével kikaparni a ketrece alját. Tehát igen valószínű, hogy Vuk társa, akivel később családot alapít – a saját lánytestvére! Micsoda erkölcsromboló, aljas, rejtett üzenet ez! Tilcsákbe!

(Félig sem komoly tényfeltárásom után azon azért nem csodálkoznék, ha az állami médiahatóság betiltaná az animációs filmet.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik