Élet-Stílus

Jövőre nyílik meg a gigafelhőkarcoló

2013-ban nyitja meg kapuit Londonban Európa legmagasabb felhőkarcolója.

A The Shard (Üvegszilánk) névre keresztelt üvegtorony a Cityn kívül, London Southwark városrészében, a Temze déli partján épül. A híres olasz építész, Renzo Piano tervei alapján készülő 310 méter magas, 72 emeletes épület közvetlen szomszédságában működő üzletek reményei szerint a beruházás segíteni fog felvirágoztatni a környéket, amely évszázadok óta a Temze kevésbé jómódú partszakaszának számít.

A London világvárosi státuszát szimbolizáló Shard igazi nemzetközi együttműködés gyümölcse. A tervezője olasz, az építkezést a katari kormány finanszírozza, emellett pedig a kínai Sangri-La nevű hotelcsoport volt az első bérlő, amely bejelentkezett. A főváros legtöbb pontjáról jól látható üvegtorony külső része várhatóan idén júniusra készül el.

Az Irvine Sellar beruházó cégnek több mint 11 évébe telt, amíg megvalósíthatta nagyszabású tervét. A Cityn kívüli  üvegtorony felépítését ugyanis határozottan ellenezte több műemlékvédelmi szervezet, közöttük az English Heritage is, azt kifogásolva, hogy a felhőkarcoló tönkreteszi a Szent Pál-székesegyház védett panorámáját, holott majdnem egy kilométerre áll tőle, a Temze másik partján. Maga Károly walesi herceg is rosszallóan “hatalmas sótartóhoz” hasonlította az épületet, bár nem lépett fel hivatalosan a beruházás ellen.

A londoni városképet egyértelműen meghatározó üvegtorony jövője azonban még mindig bizonytalan. A Sangri-La mellett ugyan néhány étterem is aláírta a bérleti szerződést, a helyiségek legtöbbje azonban gazdátlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik