Élet-Stílus

Magyar a világ legszebb kávéháza

Néhány évtizede még a kulturális élet központjai voltak, ma elsősorban a turistákat csábítják kávézni.

Hiába, úgy tűnik, hogy le se moshatjuk magunkról, hogy kávés nemzet vagyunk. Egyrészt azért, mert a magyarok nagy része (egyes felmérések szerint több mint 80%-a) napi rendszerességgel kávézik. Az átlag napi 1-2 csésze eszpresszót iszik, de sokan vannak, akik még ennél is többet: energetizálásnak, munka mellé vagy egy jó beszélgetéshez.

A kávéházak története:
A 19. és a 20. század elején a kávéházakból a pezsgő kulturális élet színterei lettek: itt gyűltek és vitatták meg a kor legfontosabb kulturális kérdéseit a fiatal írók, költők, művészek. Az átalakuló, a szellemi élet központjaivá váló intézményeknek később ennek megfelelően alakították a belső terüket és a berendezésüket is. Hatalmas, márványoszlopok, díszes beltér, tükrös asztalok… Ennek ellenére, az idő előrehaladtával a kávéházak fokozatosan elvesztíették jelentőségüket, és bár többségük még ma is üzemel, ma már elsősorban működő múzeumok, vagy olyan látványosságok, ahová elsősorban a turistákat várják.
A legnagyobb úgynevezett „kávépaloták” Párizsban, Bécsben, Velencében és persze Budapesten épültek.

És ez még korántsem minden. A UCityGuide most készített egy olyan kávéházlistát, ami bebizonyítja, hogy a magyaroknak egyáltalán nem mindegy, milyen környezetben fogyasztják el kedvenc élénkítőjüket. E szerint ugyanis nálunk van a világ legszebb kávéháza, ami olyan neveket utasított maga mögé, mint a velencei Caffé Florian és a bécsi Café Central.


Még ma is őrzi az eredeti hangulatot – Fotó: www.newyorkcafe.hu

A UCityGuide ítészei szerint a legszebbnek járó elismerés a Café New Yorkot, vagyis a New York Kávéházat illeti. Egyrészt, mert bár a közelmúltban – Tihany Ádám dizájner vezetésével – felújításon esett át, mégis sikerült megőriznie azt a 20. századi hangulatot, amelyet a pezsgő kulturális élet a hatalmas márványcsarnokok és tükrök jellemeztek. Másrészt azért, mert a kávézó szerves része a szomszédos New York Palace Hotelnek, így azokat is tárt karokkal várja, akik nem csupán egy alkalomra érkeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik