Élet-Stílus

Mikor igazán veszélyes az ital?

Terhesség alatt nincs olyan, hogy biztonságos alkoholmennyiség.

Annak ellenére, hogy sokan azt hiszik, a terhesség elején a mértékletes ivás (max. 1-2 pohár ital) belefér, mert a „méhlepény úgyis megvédi a magzatot, mert megszűri az anya vérébe került mérgeket”, ez nem igaz. A Kaliforniai Egyetem hosszú távú, 1978 és 2005 között végzett vizsgálata épp arra hívja fel a figyelmet, hogy az alkoholfogyasztás már az első pillanattól kezdve árt a babának.

Egy pohár akármilyen ital:
– 25%-kal növeli az orr és a felső ajak közti kiemelkedés megjelenésének kockázatát
– 22%-kal az abnormálisan vékony felső ajak kialakulását
– 12%-kal az alacsony születési súly esélyét
– 18%-kal pedig a kisebb testhosszét.

Az elfogyasztott ital a vizsgálati adatok szerint különösen az első trimeszter második felében okoz magzati károsodásokat, és felelős a magzati alkoholszindróma kialakulásáért, ami testi elváltozásokat, viselkedési és tanulási zavarokat és abnormális arcszerkezetet okoz. A kutatók figyelmeztetnek, mivel a rendellenességekhez vezető alkoholadag emberenként eltér, így a várandós anyáknak már a terhességük első pillanatától kezdve tilos lenne alkoholt fogyasztaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik