Élet-Stílus

40 felett még Született feleségként sem könnyű szülni

45 évesen lett anya, Marcia Cross mégis úgy véli, ez az életkor már nem feltétlenül a gyerekvállalásról kellene, hogy szóljon.

A Született feleségek Bree Van de Kampja ettől függetlenül élvezi az anyaság minden pillanatát, és talán éppen ezért 4 éves ikerlányait, Savannah-t és Edent élete legszebb ajándékainak tartja. A színésznő közvetlenül házasságkötése után kezdte a termékenységi kezeléseket, és bár szinte azonnal sikerült teherbe esnie, a várandóssága – egyrészt az érett kora miatt – nem volt éppen problémamentes.

Szinte az első perctől kezdve magas vérnyomástól szenvedett, az utolsó trimeszterben pedig ágyba parancsolták az orvosai, hogy elkerüljék a koraszülést. A szülés ennek ellenére idő előtt kezdődött meg és az ikreket végül azonnali császármetszéssel segítették világra az orvosok. „Időm se volt megijedni, az egész olyan gyorsan történt” – emlékezett vissza Marcia.


A nők egyre később vállalják első gyermeküket – Fotó: Shutterstock

Bár a gyerekvállalásra vonatkozó adatok arra utalnak, hogy a nők többsége egyre később vállalja első gyermekét, a szülészek és a nőgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy az anyaságot nem érdemes sokáig halogatni: az eltelt idővel párhuzamosan folyamatosan romlik a reprodukciós készség, a fizikai és a genetikai állapot.

Gyakran előforduló problémák:
– az idősebb anyák szövetei nem olyan rugalmasak
– a méhizomzat is nehezebben húzódik össze szülés után
– nehezebb a gyermekágyas időszak
– lassabban indul be a tejelválasztás

Kevesen tudják, hogy negyven éves kor felett – mindkét nemnél – romlik a kromoszómák állapota. Ilyen idős korban az ivarsejteknek már 55-65%-a hibás. A szakemberek emiatt mondják, hogy a 40 évesnél idősebb nők terhessége mindenképpen kockázatosabb genetikai betegségek szempontjából. Ettől függetlenül – és annak ellenére, hogy a biológiai nem úgy „tervez” – a jól felkészült orvosokkal nyugodtan vállalhatnak terhességet érettebb korú nők is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik