Élet-Stílus

Rámehet a legjobb barátság is

Egy foghegyről odavetett, átgondolatlan megjegyzésnek még a legjobb barátságra is pusztító hatása lehet.

Pedig azt gondolhatnánk, hogy épp a „legjobb barátság” első és legfontosabb építőköve az őszinteség, amit a felek nem csak hangoztatnak, hanem el is várnak egymástól. Ennek ellenére úgy tűnik vannak kapcsolatok, amik csak akkor működhetnek eszerint, ha a felek odafigyelnek arra is, hogyan csomagolják az „őszinteségi rohamaikat”, vagyis ezekben a kapcsolatokban egyáltalán nem mindegy, mit, mikor és hogyan közlünk a másikkal.

Ezek azok a barátságok, ahol a félvállról odavetett „Csak nem fogytál?”, vagy az alapvetően jó szándékú, néhány szövegkörnyezetben mégis érzéketlennek tűnő, a „Mostani pasid gázos” megjegyzés világra szóló veszekedést robbant ki, ami szélsőséges esetben a barátság felbomlásáért felel, vagy egy életre szóló sebet okoz.

Hogy egy kis segítséget adjunk, összegyűjtöttünk 5 olyan „időzített bombát”, amit az esetek többségében jobb elkerülni, kivéve természetesen azokat az eseteket (és barátságokat), ahol a nyers őszinteséget egyik barátnő sem szívja mellre.

1. “Sosem akartál gyereket/Nem akarsz gyereket?”

Feltételezi, hogy még sosem beszélgetettek elmélyülten a témáról. Mivel ez alapvetően egy igen intim és személyes téma, érdemes nem ilyen módon, ajtóstul a házba robbanni. Főleg, mert minden további nélkül elképzelhető, hogy barátnőd már régóta próbálkozik, meddőséggel küzd vagy egy korábbi trauma miatt mondott le a gyerekáldásról.

2. “Mi az, hogy még nem mondtad el?”

Nos, egy részről teljesen érthető, hogy egy kicsit rosszul érint, ha legjobb barátod olyan fontos eseményekből hagy ki, mint az új barátja/kocsija/munkája. Más részről beszélgetés közben egy ilyen kirohanás szinte azonnal rád és a sérelmedre tereli a beszélgetést, nem pedig arra a fontos hírre, amit a barátnőd mondani szeretett volna. Egy „de örülök neked, mesélj!” ilyen esetben kezdetnek megteszi, hogy miért hallgatott róla eddig, ráérsz később megkérdezni.

3. “De jó, lefogytál!”

Nincs az a barátnő, aki egy ilyen megjegyzés után ne gondolna rögtön arra, hogy barátnője szemében már egy ideje bizony kövér. Ha szeretnéd elkerülni a kínos magyarázkodást, a „te nem is úgy gondoltad”-kezdetű mondatokat, inkább mondd azt neki, hogy: „Ma egész egyszerűen csodálatosan nézel ki.”

4. “A mostani randid gáz.”

Azért, mert valaki neked rossz választásnak tűnik, még nem biztos, hogy a barátnődnek is az. Hacsak nincsenek biztos infóid arról, hogy megcsalja, házasságszédelgő vagy épp sorozatgyilkos, tartsd meg a véleményedet magadnak. Ráérsz majd szembesíteni az észrevételeiddel akkor, ha maguktól rájöttek, hogy nem egymáshoz valók, így nem te leszel felelős a kudarcért.

5. “Ne aggódj, minden rendben lesz.”

Egy mondat, ami még senkinek sem segített igazi krízishelyzetben. Sőt, az esetek egy részében csak ront…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik