Élet-Stílus

Figyelmeztető jelek: vége a barátságnak

Azt mondják, míg a rokonainkat nem választhatjuk meg, a barátainkat igen. De vajon mi alapján dönthetjük el, ki valóban a lelki társunk?

A rokoni kapcsolatok lazulásával, a házasság intézményének rogyadozásával, ha lehet, még jobban felértékelődtek a baráti kapcsolatok. A Jóbarátok, Bridges Jones és a Szex és New York nemzedékéhez után az Agymenők, de az Így jártam anyátokkal is a barátságról szól inkább. Sőt, dr. House-t sem viseli el más, mint a jó öreg, hűséges Wilson. Mindenkinek szüksége van egy jobbik énre, valakire, akihez fordulhat, ha esik, ha fúj… De vajon milyen az igaz barát? Vagy inkább az a kérdés: milyen az, aki egyáltalán nem az?


A Rembrands egyetlen slágeréről mindenkinek azonnal
a jóbarátság jut eszébe

A versenyszellem az első – De nem a barátságban! Nincs annál idegesítőbb, amikor valaki minden áron föléd akar kerekedni. Ha azt mondod rossz napod volt, rákontráz, hogy az övé még pocsékabb. Mesélsz valami vicceset – ó, az semmi válaszolja ő. Neki mindig menőbbek a cipői, drágább ajándékot adott a fiúja és egyáltalán, sokkal cukibb a pasija. Ha erre te kifejted, hogy téged ez az egész hidegen hagy, hát elmeséli, hogy őt még kevésbé érdekli. Természetesen vannak emberek akikben „gyárilag” erősebb a versenyszellem, de egészen más elviselni, ha győz a Scrabble-ben, mint folyton azt érezni, hogy lenyomnak.

Már a nosztalgia sem régi – írta önéletrajzi könyve címéül Simone Signoret, a csodás francia színésznő. Milyen igaza van: minden folyamatosan változik, nem várhatjuk el, hogy mi magunk vagy épp az óvodáskori barátaink ugyanolyanok maradjunk. Amikor nagy ritkán összefuttok, és csak nagyokat hallgattok, esetleg összevesztek, mert annyira másként gondolkoztok már. Ám nem vetsz véget a kapcsolatnak, hiszen ezer éve ismeritek egymást. Hát, ha csak ez az érv, ez bizony elég sok rossz házasságot is összetart, ugye? Persze azért nem kell örökre búcsút mondani, de talán a legjobb barát státuszát igazán valaki olyan érdemelné, akivel több bennetek a közös vonás.

A papagáj – inkább kalitkába való, nem barátnak, hiszen, ha megunod a fecsegését, csak egy kendőt kell ráterítened. Természetesen mindenki életében előfordul olyan, hogy egyszerűen ömlik belőle a szó, mert felzaklatta vagy feldobta valamit. Ám ha ez napi szinten úgy működik, hogy a barátod szája be sem áll, míg te legfeljebb bólogatni tudsz – na, az nem barátság, hanem kizsákmányolás.


“A jó barát lelkem fele.” (Horatius)

Túl sok szívesség – A barátok azért vannak, hogy legyen kihez fordulni a bajban, ám ha folyton csak kér, de adni nem hajlandó, akkor arra inkább illik az élősködő név (egyébként ez a típus a papagájnak közeli rokona.) Emlékezz csak vissza: Nála valahogy soha sincs annyi pénz, ezért mindig te fizeted a kávét. Ha elutazik, te locsolod a virágait, de ha te nyaralsz, akkor épp nagyon elfoglalttá válik. Viszont örül, ha süteményt sütsz neki, hiszen te aaanyira jó vagy ebben. És még miben? Csak nem abban, hogy valakinek a mosogatórongya légy?!

Nem tud titkot tartani – Ez a barátság elleni bűnök egyik legnagyobbika, amikor a bizalmaddal él vissza. Rettenetes érzés, ha visszahallod azt, amiről tudod, hogy egyedül neki fedted fel. Ebben az esetben az sem számít, hogy jót akart és segíteni szeretett volna, nincs az az indok, ami elég lenne ahhoz, hogy kimosdassa a szerecsent. Ha nem kérted erre, egyszerűen nem volt joga továbbadni a tőled hallottakat pletykaként.

Bajban látod, ki az igaz barátod – ennél kevés helytállóbb bölcsesség van. Égjen le a házad, történjen baleset vagy elveszíted a szeretettedet, történjen bármi katasztrófa, ő nincs sehol. Pedig a barátok igenis azért vannak, ahogy már elég sok sláger megénekelte, hogy legyen egy váll, amin kisírhatja magát az ember. Ám, ha neki mindig sok dolga van, és sosem ér rá a te bajaidra, akkor tényleg eléggé könnyűnek találtatik a barátsága.

Sosem bán meg semmit – A barátságnak az is fontos része, amikor úgy döntünk, felvállaljuk a konfliktust, és elmondjuk, mivel bántott meg a számunkra fontos személy. Ám ha erre vállvonogatás, magyarázkodás (különösen arról, hogy miért vagy te a hülye) a válasz, az nem sok jót jelent. Elég lenne csupán annyi, hogy sajnálom, vagy legközelebb megpróbálom jobban csinálni, de ha még erre sem futja… Nemcsak a párkapcsolaton, a barátiakon is dolgozni kell ám! Ha erre nem hajlandó, akkor, úgy tűnik, nem is olyan fontos neki.


Christina Aguilera tudja, kihez fordulhat

Nehezedre esik találkozni vele – Lehet, hogy még a telefont sem vagy képes felvenni, ha hív, mert egyszerűen „fel kell készülnöd” a vele való bármilyen érintkezésre. Vagy azon kapod magad, hogy már megint lemondtad valamilyen ürüggyel a találkozót, hiszen ahányszor összefuttok, utána napokig úgy érzed magad mint egy rakás szerencsétlenség. Hallgass az ösztöneidre! Azért ezek nem is olyan apró bizonyítékok, amelyek azt mutatják, hogy ez a kapcsolat nem tesz jót neked.

Ha nem lehetsz önmagad – akkor mégis kit kedvel az az illető, akit barátodnak nevezel? Amennyiben azon kapod magad, hogy barátod vagy barátaid társaságában egészen mást kell viselkedned, mint, ahogyan jól esne ahhoz, hogy belepasszolj a képbe, elgondolkoztató. Talán még ruhát sem vehetsz fel olyat, amiben tényleg jól éreznéd magad? Ráadásul folyton kijut a beszólásokból is? Azt érzed, hogy folyton valahonnan felülről méricskélnek? Kell ehhez még bármilyen egyéb kérdés?

Hidd el, nem kell a kompromisszum az igaz barátsághoz, mert rengeteg ember szaladgál a világban, és igenis köztük van, vannak azok, akik nem várják el, hogy más legyél – se alacsonyabbnak, se magasabbnak, de még vékonyabbnak vagy kövérebbnek sem. Talán csak egy picit okosabbnak, hogy belásd, az az igazi barát, aki pontosan úgy szeret, ahogy vagy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik