Élet-Stílus

Kiderült, mit tesznek a férfiak, ha túl kevés a nő

Bár úgy tűnik, a civilizáció halad a maga útján, alapvető döntéseinkbe még mindig komolyan beleszólnak az ösztöneink...

Az állatvilágól jól ismert az a jelenség, hogy a hímek között komoly versengés támad, ha túl kevés a nőstény. Egy új tanulmány hasonló alapokról indul: azt vizsgálják, miként hat a nők száma a férfiak versenyszellemére, azon belül is korunk egyik legjellemzőbb mutatójára, a pénzre. Mint kiderült, minél kevesebb a nő, annál inkább hajlamosak a szórni a pénzt a férfiak, állapította meg a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban megjelent tanulmány.

A kutatók, hogy megvizsgálják, hogyan hat a nemek eloszlása a gazdasági döntésekre, vizsgálatuk alanyainak olyan „újságcikket” adtak, amelyekből az derült ki, hogy a helyi lakosságnak többsége férfiakból áll, illetve olyat, amely szerint fele-fele az arány. Majd arról faggatták őket, mennyi pénzt takarítanának meg, illetve mennyit költenének a hitelkártyájukról. Kiderült, abban az esetben, ha úgy tudják, hogy kevés a nő, akkor 42%-kal kevesebb pénzt takarítanának meg, és 84%-kal többet költenének a hitelkártyájukról, mintha kiegyenlített lenne a nemek aránya.

Fotókat is megnézettek a résztvevőkkel, amelyeken különböző nemi összetételű csoportokat láthattak. Azok a férfiak, akikbe azt a gondolatot plántálták, hogy kevés a nő, hajlamosabbak voltak még ma megvenni egy 20 dolláros ajándékot, semmint összevárni egy hónap alatt 30 dollárt. A népességi adatok is alátámasztják a kutatás következtetéseit: ahol kevesebb az egyedülálló nő, az agglegényeknek több hitelkártyájuk van, sőt több pénzük is van.

Csak nem ez lesz végül a magyarázat a kínai gazdasági csodára?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik