Élet-Stílus

Magyar gasztrosiker Olaszországban

Az Olaszországban dolgozó, magyar sommelier és gasztronómiai szakíró az itáliai konyha mestereivel versenyzett együtt a Platina villa-díjért.

Kottra Éva – borszakértő, barmaid és gasztronómiai újságíró, valamint borszakíró – miután a Barman.pro Shaker d’oro 2011  versenyen készített kávékoktéljáért elnyerte az Arany Shaker-díjat, most a Platina villa-díjat is besöpörte a Tech & Food nevű szakmai kiállításon megrendezett döntőn. A Forchetta di platino zsűrijének a tagjai között neves gasztronómusok, sommelier nagymesterek, szakmai újságírók, önológusok és az olasz televízió sztárszakácsai foglaltak helyet.

Kottra egy nemzeteket összekötő fogást állított össze: a Mittelpalacsinta fantázianevű fogását a Habsburg Birodalom emlékének dedikálta, mely egykor összekötötte fél Európát – így a magyar és az olasz népet is.


A díjazott fogással – Fotó: Bar.it

A batyuként megkötött palacsinta tésztája egyebek mellett egy különleges pármai DOP parmezánnal, hidegen sajtolt, Marche tartománybeli extra szűz olívaolajjal és tört fehér borssal készült. A töltelék hozzávalói: natúr szardíniai juhtúró, alpoki tehéntúró, erdei vargányagomba, szlovák diólikőr, tört fehér bors és reszelt szerecsendió, apróra vágott metélőhagyma, friss tejszín és egy kevés reszelt Parmigiano delle Vacche Rosse, mely a világ legjobb minőségű parmezánja.

Mellé Bakonyi Trappistából kisütött, ropogós kosárka egy csokor csiperkegombával. A csiperkét Liquor d’Ulivivel, azaz serrungarinai olívalikőrrel párolta meg Éva, s az ételhez egy Friuli-Venezia-Giulia régióból származó Chardonnay-t kínált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik