Élet-Stílus

Péntek 13: Legyen ma is jó napod!

Ebben az évben háromszor is eljön az a nap, amire már régóta a balsors és rossz közérzet nehezedik... Hát ne hagyd, hogy így legyen!

Előre szólunk: 2012-ben január 13-án kívül lesz még egy-egy fekete péntek áprilisban és júliusban is. De miért is utáljuk ennyire ezt a napot? Általában Krisztus korára vezetik vissza a rettegést a 13-as számtól, hiszen az utolsó vacsorán Jézussal együtt épp ennyien vettek részt, és a hagyomány szerint végül épp pénteken feszítették meg, de még olyan kijelentéssel is lehet találkozni a neten, hogy pont 13-án.


Az utolsó vacsorán tizenhárman voltak jelen
– egy templom ólomüvege a Fülöp-szigetekről
(Fotó: Shutterstock)

Ha már a kereszténységnél járunk, IV. Fülöp király (II. András magyar király dédunokája) 1307. október 13-án, pénteken számolta fel a Templomos Lovagok rendjét, akik később elátkozták – tizenharmad íziglen, legalábbis Maurice Druon Az elátkozott királyok című regényfolyamában, de a templomosok végzetéről a Da Vinci kód is mesél.

Más vélemények szerint viszont péntek 13 csak a 20. században kapott jelentőséget, korábban két külön szálon futottak a szerencsétlen naphoz (ami eredetileg a pogány Freya napja volt, akiből a keresztény egyház kreált boszorkányt) és a nem túl csinos prímszámhoz kötődő babonák. Egyes hagyományok szerint még Ádám és Éva is a hét ötödik napján falt a tiltott gyümölcsből!


A fekete macskák ezen a napon szerencsét hoznak
– Ha befogadsz egyet, dupla adagod lesz belőle /a szerk./
(Fotó: Shutterstock)

A 13-as viszont különösen az angolszász országok lakóit rettentette meg, az USA-ban például a csodás égbeszökő felhőkarcolóknál gyakran hiányzik a 13. emelet, de ilyen szobaszámra is csak ritkán akadni. Ám az egész művelt világban fellelni nyomait: az olaszok például lottószámnak nem adják meg szinte soha, a franciáknál pedig külön foglalkozás 14.-nek lenni a vacsorán, ha a vendéglátók másként nem tudják eltüntetni a balszerencsés számot. Több repülőtéren pedig egyszerűen nincs 13-as kapu, sőt a gépeken sincs 13. sor vagy ülés.

13 babona péntek 13-ra:
1. Az ördög száma: Ha a szüleid olyan szerencsétlenül választottak számodra nevet, hogy épp 13 betűből áll, tiéd az ördög szerencséje. Hírhedt példa: Charles Manson.
2. A hagyomány szerint a briteknél az akasztáshoz 13 csomó kerül a hurokra, és 13 lépcső vezet a bitóhoz.
3. A péntek dologtiltó nap, nem szabad, illetve nem érdemes semmi új dologba kezdeni.
4. Van, aki úgy véli a szerencsétlen 13-as kerülése akár Hammurapi babilóniai király idejéig (Kr. e. 1792–1750) visszavezethető, ugyanis híres törvényoszlopáról hiányzik a 13. törvény.
5. A Tarot-ban a 13. lap a Halál, ám jelentése összetett, lehet köze valóban a véghez, de a befejezés gyakran valami újnak a kezdetét is jelenti egyben.
6. Pénteken nem szabad utazni, ha mégis elkerülhetetlen, bármilyen közlekedési eszközre szigorúan bal lábbal lépj fel.
7. Létrára sem szabad mászni (sőt, alatta sem lehet elmenni), sem tetőre, de még a repülés sem ajánlott.
8. Ezen a napon különösen érdemes mindent lekopogni a fán, hogy el ne kiabáld a szerencsédet.
9. Ne vágass vagy vágj se hajat, se körmöt a hét ötödik napján.
10. Pénteken nem jó házasságot kötni sem, a péntek 13 pedig a teljes katasztrófa.
11. Ha ezen a napon pénzérmét találsz, jól tedd el, mert különösen szerencsét hozó lesz.
12. Péntek 13-án megóv a balszerencsétől, ha egy marék sót dobsz a hátad mögé a bal válladon át.
13. Péntek 13 a fekete macskák kedvenc napja: ilyenkor érdemes keresni a társaságokat, mert kifejezetten szerencsét hoznak.


Fontos!
Mielőtt túlságosan beleélnéd magad ebbe az egészbe, jó ha tudod, hogy még tudományos neve is van a péntek 13-tól való, beteges, irracionális rettegésnek. A friggatriszkaidekafóbia vagy más néven paraszkavedekatriafóbia kerül a kórlapodra, ha túlságosan rosszul viseled ezt a napot. Ha jó orvost keresel – nem véletlenül – az amerikai fóbiákkal foglalkozó terapeuta, dr. Donald Dossey a téma egyik legnagyobb szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik