Élet-Stílus

Kacsajárás a magas saroktól?

A tűsarok lehet, hogy szexi, de annál csúnyább lehet az eredmény, ha egyszer lekerül...

A magas sarkú cipők az okai annak, hogy a nők gyakrabban lesznek lúdtalpasok mint a férfiak. Ráadásul még jobban megnövekszik az esélye, ha sok időt töltenek állva. Ám a kutatók, aki megfigyelték ezt nem várják, hogy minden hölgy lerúgja a körömcipőjét, inkább megoldást keresnek a bajra – azt állítják, közel járnak hozzá.

A friss kutatás szerint akkor alakul ki lúdtalp, amikor az inak meggyengülnek egy fehérje miatt, ami egyébként eleve megtalálható a szervezetünkben. Emiatt süllyed meg a lábfej boltozata, ami kínzó fájdalmat eredményez, és a járást is megnehezíti. Ráadásul a magas sarkú cipők nem adnak megfelelő támaszt a lábnak, ezért is gyengülhetnek meg az inak, vélekedett dr. Graham Riley, a kutatás vezetője. Az ilyen lábbelik módosítják a testtartást és nagyobb nyomás helyeződik a talp első részére. Rendszeres viselése köztudottan deformálja a csípőt, a térdeket és a combokat, valamint ízületi gyulladást, kalapácsujjat, hátproblémákat, bütyköket és tyúkszemet okozhat.

Eddig a lúdtalpat talpbetéttel kezelték leginkább, esetleg műtéttel korrigálták a deformálódott lábfejet. Ám most úgy tűnik, gyógyszeres úton is tudják majd kezelni, de arra még sajnos vagy egy évtizedet kell várni, intenek türelemre a tudósok. „A kutatásunknak fontos terápiás vonatkozásai lehetnek, mivel olyan gyógyszerek kifejlesztése lehet a cél, amelyekkel befolyásolni lehet a megváltozott enzimműködést” – tette hozzá dr. Riley. Ráadásul kollégáival felfedezte, hogy mindez érvényes más kóros állapotokra is, például a rendkívül fájdalmas Achilles-íngyulladásra is. Így a gyógyszeres terápiával többféle sebészeti beavatkozást is ki tudnának váltani.

A tanulmány az Annals of the Rheumatic Diseases című szaklapban jelent meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik