Élet-Stílus

Ma már legalább két napig tart a másnap

Nemcsak azért, mert sokat iszunk, hanem azért, mert rossz italokból iszunk sokat.

De még mielőtt – ezzel a lendülettel – a fránya borok, a megbízhatatlan sörök és a gyilkos pálinkák nyakába varrjuk a felelősséget a többnapos kínlódás miatt, egy pillanatra álljunk meg és ismerjük be: az esetek többségében még mindig inkább a mértékkel van gond.

Különösen az irodai alkalmazottak körében terjed az a – talán nem is annyira – új trend, hogy pénteken, a munkaidő végén – az egész heti stresszt levezetendő – maratoni tivornyába kezdenek, ami után legkorábban vasárnap este keverednek haza vagy térnek magukhoz. Nem csoda, hogy egy ilyen többnapos italozás vége legtöbbször az, hogy még kedd délután is másnaposnak érzik magukat.


Nem kell így végződnie… – Fotó: Shutterstock

A szakértők tisztában vannak azzal, hogy a tivornyák célja a feszültségoldás: az alkalmazottak így próbálnak megszabadulni a rájuk nehezedő stressztől – legalább egy rövid időre. Ám azt csak kevesen tudják, hogy épp az alkohollal erősítik majd fel, a másnaposság alatt ugyanis túltermelődik a szervezetben egy cortisol nevű hormon, amit a mindennapokban stresszhormonként emlegetünk.

Dr. Gill Hart a Yorktest tudományos szakértője szerint a kimerültség, a rendszertelen táplálkozás és a nagy mennyiségű alkohol csak részben felelős az elhúzódó kínlódásért. Szerinte legalább ekkora mértékben felelős a rossz minőségű szeszekkel és azok összetevőivel szembeni „italallergia”. A szakértő szerint ezeket a kémiai anyagokat a fáradt és elgyötört szervezet nehezebben bontja le, ami a tisztulási folyamatot is meghosszabbítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik